Urla přehled
Petra Stehlíková
Naslouchač série
< 4. díl
Ilan probudila meče a násilím si vzala to, po čem sklenaři vždycky toužili. Svobodu. Volnost však odebrala několika bojovníkům, které odvedla s sebou do podzemí, ačkoli zde rozhodně nejsou vítanými hosty. Na Ilan čeká mnoho úkolů a překážek. Nejdřív ze všeho ale musí své muže přesvědčit, aby ji následovali nebo alespoň vedle ní kráčeli po cestě, kterou se vydala. Do míst, kde kdysi vznikla města a tlukoucí brány. Do míst, kam dlouhé věky nevkročila lidská noha. Do míst, kde se nachází dávno zapomenutá historie, kterou by bylo lepší nikdy nepoznat. Ilan si uvědomuje, že bez bojovníků nic z toho nezvládne. Zvlášť bez jednoho, který se jejím volbám brání nejvíce.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Urla. Přihlašte se a napište ho.
Jitka Ježková je královna, tím bych začala. Svým melodickým hlasem namlouvajícím audioknihy dodává už od prvního dílu této sérií další rozměr. U tohoto čtvrtého tomu bylo nejinak.
Je to s každým dílem temnější jako HP.
Hodně akční, humor nepostrádající a zde se přidal i epický lesk. Jsem pyšná, že autorka Češka.
Jestli ještě neznáte Ilan, tak dovolte abych vám představila holku z budoucnosti, která narušuje stávající uspořádání světa, kdy její druh jsou toho času otroci. Trošku povědomé? Vždyť “Ve stopách minulosti kráčíme vstříc budoucnosti, jak říká Stehlíková téměř v každé kapitole. Ehm… To opakování frází a některých skutečností je pro mě jedna z pidi výtek. Chvátání v ději by mi nevadilo, kdyby na různé skutečnosti nepřicházeli až moc lehce. Mrzelo mě to. Šlo to vymyslet určo propracovaněji. A ne-“ jé, vidím ji, ta je určo jedna z nás….
Romantickou linku tu marně budeš hledat, hlavní hrdince je nyní 13 let. Spousta fanoušků se ji snaží dát dohromady s osobou, díky jejíž věkovému rozdílu mi toto spojení přijde mírně pedofilní a nevhodné. Ale nejspíš jsem v menšině no.
Fůra nových informací tu byla a určitě jsem všechno nepobrala. Před dalším dílem se určitě tento zopakuju.
Málem jsem se již rozhodla, že prodám předešlé díly, protože nesnáším nedokončené série a poslední díl mě docela zklamal. Ale tento se celkem dobře vrací do starých kolejí a rozhodně mě přesvědčil, že čekat se vyplatilo. I když za ten konec... :-D Možná jsem si měla počkat, až rovnou vyjde i další díl!
10 nejprodávanějších eknih (listopad)
10.12.2024
Sezona pomsty, Vyrytá znamení a další knižní novinky (47. týden)
17.11.2024
Kniha Urla v seznamech
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
No hurá. Po výrazně slabším třetím dílu jsem ke čtvrtému přistupoval s velkými obavami, ale skoro vše, co mě na předchozím dílu iritovalo, autorka naštěstí nezopakovala.
V první řadě hlavní protagonistka Ilan působí dospělejším dojmem a nedělá takové iracionální brainfarty. Z minulých dílů vyplívající omezení vedlejších postav dává více prostoru pro vykreslení jejich osobností, což je také dobře. Konečně se nám také dostalo několik odpovědí na palčivé otázky, i když mé faktografické obsesi by udělalo dobře, kdyby byly trochu hlubší a podrobnější.
Jinak příběh stále provází lehká naivita. Věci se dějí tak nějak moc příhodně a občas to působí dojmem, že jsou hlavní postavy vždy ve správnou dobu na správném místě. Pro vlastní pohodlí jsem se to ale rozhodl ignorovat.
Nahoru to celé táhne (a tady se budu opakovat) především velmi originální svět. Sice není tak robustní a občas je trochu chaotický, ale o to více je nápadití, i když od wow momentu prvních dvou dílů již trochu lesku ztratil.
Když pominu občasné zmatečné a nahodilé pasáže a to, že občas úplně nerozumím, co tím autorka chtěla říci, musím říct, že jsem si tento díl docela dost užil.