Uteč rýchlo a ďaleko přehled
Fred Vargas (p)
Komisař Adamsberg série
Fred Vargas je autorkou vyše desiatky kníh.Vo Francúzsku sa považuje za významnú predstaviteľku detektívnej literatúry. Enigmatický titul románu Uteč rýchlo a ďaleko je francúzskym prekladom stredovekého varovania pred morom: Cito, longe fugeas et tarde redeas. Mor, obávaná choroba stredoveku, „čierna smrť“ v strede Paríža a na prelome tretieho tisícročia? Vtipná zámienka na premýšľanie nad novodobým „morom“? Mŕtvi majú síce na telách čierne fľaky a stopy po pichnutí hmyzom, ale že by to spôsobil Nosopsyllus fasciatus, teda blcha potkania, prenášačka moru?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2006 , Slovart (SK)Originální název:
Pars vite et reviens tard, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Uteč rýchlo a ďaleko. Přihlašte se a napište ho.
Další Adamsbergův případ je opět neuvěřitelně nápaditý a srší originalitou. A to jednak způsobem prováděných "vražd", celkovou zápletkou ale hlavně okruhem zvláštních, osobitých ale velmi sympatických postav. Čtení jsem si neskutečně užila.
"Joss by nikdy neposkytl důvěru věcem, stejně jako lidem nebo moři. Ty první vás připraví o rozum, druzí o duši a třetí o život."
Opravdu parádně "jiná" detektivka s dokonalými samorosty. Otevřela jsem Vargas po roce. První rande jsme měly na Rhodu, druhé u Atlantiku v Portugalsku :o)
Zpočátku bylo 'co to jako je toto?', ale rychle si vše sedlo a už jsem si jen užívala originality, vtipu a luxusních detailů. Rozuzlení pocitově nepatrně překombinované, ale třeba je na vině moje nižší soustředěnost?
Velice dobrý relax.
"Adamsberg nadarmo vysvětloval, že ztrácet čas není nikdy ztrátou času."
4/5
(1. International)
2002 -
Prix des libraires
2002 -
Grand prix des lectrices de Elle
(Crime fiction)
Kniha Uteč rýchlo a ďaleko v seznamech
detektivní a krimi romány Paříž
2003 | Uteč rychle a vrať se pozdě |
2006 | Muž s modrými kruhy |
2006 | Muž naruby |
2013 | Záhada mrtvých nohou |
2018 | Když vyleze pavouk |
Po letech jsem se vrátila k případům komisaře Adamsberga, čekala jsem, až zapomenu, kdo je vrah, abych si vyšetřování užila. A musela jsem si dlouho počkat. „Morový“ případ je geniálně vymyšlený a zajímavý. A komisař zajímavý i inspirativní. „Já oceňuju ztracený čas podle jeho skutečné hodnoty.“