Útěk z Berlína - S židovskou hvězdou v kapse přehled
Margot Friendlander , Malin Schwerdtfeger
Pohnutý osud židovské dívky, která se za války rok a půl skrývala v nucené ilegalitě v Berlíně. 20. leden 1943 -- Jednadvacetiletá Margot ztratí přes noc svou rodinu a nezbývá jí než se pokusit sama přežít. Nechá si obarvit vlasy a upravit nos, aby zakryla svůj židovský původ. Patnáct měsíců se ukrývá u různých lidí, z nichž ne všichni jednají nezištně. Mnohdy jen tak tak unikne gestapu; nakonec padne do léčky „lovcům“ Židů a čeká ji deportace do Terezína.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2011 , Ikar (ČR)Originální název:
"Versuche, dein Leben zu machen": Als Jüdin versteckt in Berlin, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Útěk z Berlína - S židovskou hvězdou v kapse. Přihlašte se a napište ho.
Příběh židovské dívky,která se snažila přežít válku.Hodně smutné.Je tam popsán i její život po válce.
Kniha Útěk z Berlína - S židovskou hvězdou v kapse v seznamech
Židé nacismus Terezín perzekuce židovské děti Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 holokaust, holocaust
(SPOILER) Úvodní kapitoly se mi líbily, ale trochu to trvá, než dojde k ukrývání mladé Židovky. Tato část tvoří pouze prostřední třetinu knihy. Margot se skrývala cca na deseti místech v Berlíně a okolí, někde vydržela pouze noc, např. místnost s postelí plnou štěnic (brrr), dlouho nevydržela ani u mladé ženy, protože se ukázalo, že tato chce Margot využít k zpestření sexuálního života svého a svého přítele. Ještě jednou se Margot stalo, že po ní jedna z ukrývatelek chtěla sex, ale tato pochopila Židovčino odmítnutí. V některých úkrytech byla Margot zapojena do výpomoci v domácnosti či jiných prací. Po téměř roce a půl schovávání byla chycena zásluhou činnost židovských lovců Židů (sic!). Velmi zajímavá je také následující část knihy, která líčí roční pobyt Margot v Terezíně. Podařilo se jí dožít se konce války, zatímco většina její rodiny zemřela právě v Terezíně a především v Osvětimi. Kniha se skutečně velmi dobře čte, téma je sice velmi smutné, ale o holocaustu existují stohy brutálnějších a depresivnějších knih. Vzpomínky Margot Friendlanderové jsou takové "civilní", což určitě není na škodu. V příběhu vystupují i Němci, kteří byli alespoň nějak ochotni pomoci pronásledované židovské komunitě.