Úzká cesta na daleký sever přehled

Úzká cesta na daleký sever
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258392/bmid_uzka-cesta-na-daleky-sever-B3B-258392.jpg 4 113 113

V paměti čtenářů zůstává slavná kniha Most přes řeku Kwai z roku 1952, o pět let později úspěšně zfilmovaná. Po více než šedesáti letech se k tragickému dramatu stavby „železnice smrti“, při níž přišlo o život neuvěřitelných sto tisíc lidí, vrátil spisovatel Richard Flanagan. Centrem jeho vyprávění je utrpení australských válečných zajatců v čele s vojenským lékařem Dorrigo Evansem. Historický román je o to cennější, že čerpá z osobních vzpomínek autorova otce, veterána siamsko-barmské železnice, jenž zemřel roku 2013 a jemuž je román dedikován. Za své dílo získal spisovatel roku 2014 Bookerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

The Narrow Road to the Deep North, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úzká cesta na daleký sever. Přihlašte se a napište ho.

gab72
31.10.2024 5 z 5

Poprvé jsem knihu odložila, že nebudu číst o chlapovi co se honí za každou ženskou ... :). Pak mi to nedalo, četla jsem dál....kniha má neskutečný spád, vytstihuje to, o čem se píše i v jiných podobných příbězích...že takové neskutečné utrpení utužuje mezilidské vztahy až do podony...ne já, ale my. Je založená na faktech, člověk si uvědomí, že páchání zla na druhých ve jménu císaře je stejné jako páchání zla ve jménu Hitlera, Stalina i Boha. Autor popisuje i jak přeživší vojáci se těžko zapojují do normálního běžného života a vlastně se nikdy pořádně nezapojí. Výborná kniha.

BubliBubli
25.01.2024 4 z 5

První padesát stránek jsem prokousávala snad rok... A zbytek louskla za dva dny, jakmile jsme se začetla, nechtěla mě pustit.

Janadvorackova
01.07.2023 3 z 5

Za mě trochu zklamání. Přitažlivá místa zabil naprosto strašný styl. Přeskakování v ději trochu bez ladu a skladu mi vadilo.

Někteří autoři dokážou doslova popsat zoufalství a zkázu, i když píšou fikci.
Tady jsem měla spíš dojem, že se účastním výletu do strašných podmínek, ale sleduji to z balkonku v pětihvězdičkovém hotelu.

Popisované události jsou někde v čase. Minulé roky, měsíce, dny a hodiny je uvěznily ve škatuli na časové ose, hned vedle dalších podobných. Pokud je vytáhne správný archivář a dokáže z nich vytěžit podstatné, předestře před budoucí čtenáře, generace, historiky, šmíráky doslova armagedon.
A nebo ne.

Ocenění knihy (1)

2014 - Booker Prize

Kniha Úzká cesta na daleký sever v seznamech