Úzká stezka do vnitrozemí přehled
Macuo Bašó
Stylizovaný cestovní deník japonského básníka ze 17. století.
Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2011 , AulosOriginální název:
Oku no hosomiči, 1702
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úzká stezka do vnitrozemí. Přihlašte se a napište ho.
Duchovně-meditační minimalistické maximum.... „Nejdůležitější je udržet mysl vysoko ve světě pravého poznání a přitom se vracet do světa každodenní zkušenosti, kde musíme hledat pravdu krásy. Ať v daném okamžiku děláme cokoli, nikdy nesmíme zapomenout, že každý náš čin má vliv na naše věčné já (str.119/1120).“
Na toto dílko musí být člověk správně naladěn. Jde o meditativní a duchovní počin a ač je kniha útlá a lze ji v klidu přečíst za jeden den, pro větší prožitek by se měla vstřebávat pomalu. Na každém místě se alepsoň v duchu zastavit, představit si ho, a teprve pak jít dál.
Ač Bašóova pouť trvala několik let a byla jistě strastiplná, text se tohoto tolik nedotýká a může se zdát, že sebrat se a projít velkou část Japonska pěšky je jednoduché. Přijde mi zajímavé si uvědomit, o kolik snazší máme cestování v dnešní době a ač existují jedinci, kteří dobrovolně velké poutníky napodobují a jdou pěšky, pro většinu lidí dnes je toto naprosto nemyslitelné a nemožné.
Velice se mi líbilo propojení prózy s krátkými básněmi, které postihly daný moment a celkově odlehčují a povznáší text. Vybrané obrazy knihu hezky doprováděly. Ačkoliv se mi celkově kniha líbila, mám s ní pár problémů (které se týkají spíš mě než díla).
Největším úskalím této knihy se mi jeví neznalost míst, které Bašó popisuje. Nikdy jsem je neviděla, nenavštívila, a proto jsem byla odkázána pouze na vlastní fantazii. Další přitěžující okolností je neznalost japonských literárních odkazů - za Bašóovými popisy a básněmi se skrývá mnohem víc než se na první pohled zdá, což Líman v doslovu výstižně popisuje. Ačkoliv vysvětlivek je mnoho, stále nestačí k postihnutí všeho, co se Bašó snažil vyjádřit. Japonci se s těmito odkazy setkávájí neustále a důvěrně je znají, minimálně jsou seznámeni s nejpopulárnějšími poutními místy. Pro nás "zápaďáky" je to však často velká neznámá a může být těžké pro to nalézt porozumění, pokud nechceme pouze brouzdat po povrchu.
Kniha bude dle mého přínosnější lidem, kteří se o Japonsko více zajímají nebo ho studují. Rozhodně nejde o běžné nenáročné čtení, jak jsem již zmiňovala, dílo je zatíženo četnými historickými a literárními odkazy.
„Putují životem svěřujíce tělo divokým vlnám, jež bičují pobřeží, a potápějí se jako lovkyně perel na samé dno tohoto nečistého světa. Jaké strašné karmě asi dluží ta chvilková zaslíbení a hříšné skutky svého každodenního žití?“
Kniha Úzká stezka do vnitrozemí v seznamech
1996 | Pár much a já |
2006 | Úzká stezka do vnitrozemí |
1996 | Měsíce, květy |
2019 | Haiku |
Některé knihy mají stovky stran, ale nejen že nepřináší nic nového či povznášejícího, ale naopak ještě nudí.
Haibunová próza Macua Bašó je nevelká rozsahem, však nasycená kvalitními ingrediencemi od první do poslední řádky. Text prozaický-jakýsi filozofický přírodní cestopis, je protkán korálky haiku a vnímavý čtenář fascinovaně a s pokorou následuje autora-básníka, filozofa a poutníka krajinou dalekého, však v něčem přece blízkého Japonska.
V jednotě s jedinečným textem pak obstarávají výtvarný doprovod krajinné malby Kamedy Bósaie a imaginární portrét básníka od slavného Hokusaie.
A dvě ukázky korálků-haiku:
Veškeré krásy počátek-
píseň žen při sázení rýže.
Pod jednou střechou spím s kněžkami lásky-
měsíc a květy hagi.