V nejvyšších sférách přehled
Arthur Hailey
Arthur Hailey, jeden z nejpopulárnějších autorů 60.–90. let (tehdy vyšly ve velkých nákladech romány Letiště, Hotel, Penězoměnci, Účinný lék, Konečná diagnóza, Večerní zprávy, Kola), v příběhu V nejvyšších sférách zachycuje prostředí vysoce postavených politiků, vlád, parlamentů a diplomatů v období vrcholící studené války a zdůrazňuje, že všechno v knize je fikce. Přesto čtenář ani na chvíli nezapochybuje, že dramatické události a konflikty mají svůj základ v realitě. Ba dokonce, že některé politické špinavosti i činy velkého morálního kreditu sice v čase i prostoru vzdálené jsou dodnes v mnohém aktuální a připomínají děje nám blízké. Hailey je znám tím, že vždy píše pouze o prostředí, s nímž se dokonale sžil. Kdo by tedy nechtěl poznat protichůdné zájmy v politice a prostředky, jež byly kdysi za studené války populární a nejsou ve svých důsledcích v praxi zapomenuty ani dnes?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2012 , Beta-DobrovskýOriginální název:
In High Places, 1962
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V nejvyšších sférách. Přihlašte se a napište ho.
Tentokrát nám Hailey přináší pronikavou sondu do specifického prostředí vysoké politiky. Znovu potvrzuje to, co je o něm už všeobecně dobře známo. Tedy, že je opravdu skvělý vyprávěč, píše mimořádně čtivě a do nejmenších detailů má prostudované prostředí, které představuje čtenáři. I když román V nejvyšších sférách není autorova úplně TOP knížka (těmi jsou Hotel a Letiště), stejně určitě stojí za přečtení.
Tato kniha mi potvrdila, že prostředí politiky je opravdu jen pro otrlé a pohybovat se v ní vyžaduje silný žaludek, pořádnou dávku pokrytectví, intrik a špinavostí. Nic pro mě. Určitě jsem si ji přečetl rád, jako ostatní knihy Arthura Haileyho, ale vzhledem k tomu prostředí za mě zatím jeho nejslabší počin. U ostatních knih jsme přece jen měli možnost přiblížit se oborům, které jsou civilnější, praktičtější a tím pádem nepochybně zajímavější. Politika je nicméně opravdu převážně o žvanění, žvanění a žvanění.
Jinak obsahově je to opět nadčasové, skvěle se to dá vztáhnout k dnešní době. Nedivím se, že byla za minulého režimu nevydána, současná politika do beletrie nepatří.
Kniha V nejvyšších sférách v seznamech
politika korupce zahraniční politika Kanada studená válka přistěhovalci, imigranti imigrace politické romány vojenská politika
Tento román na mě působí neslaně nemastně. Má to být z vrcholné politiky, ale autorovi se moc nepodařilo vystihnout toto specifické prostředí, intriky apod. Také jednotlivé postavy jsou nevýrazné, Hailey je nedokázal moc dobře charakterizovat. Obě dějové linie jsou málo přesvědčivé, chybí víc emocí, víc vzrušení. Hailey je v tomto všem, co jsem výše popsal, typický, ale obvykle v jiných románech tyto nedostatky převáží detailní znalost a popis prostředí, o kterém píše. To se mu dle mého názoru zde nepovedlo. 65%, 13. 10. 2024.