V podstate som celkom v poriadku přehled
Gail Honeyman

Eleanor Olifantová je čudáčka. Nedbá na konvencie a je až príliš priamočiara. V spojení s nezvyčajným výzorom – zjazvené líce, ekzém – to znamená, že Eleanor je samotárka bez priateľov. V starostlivo rozvrhnutom živote a s telefonátmi od „mamy“, ktorá sedí vo väzení, jej zdanlivo nič nechýba. Všetko sa však zmení, ked sa Eleanor zaľúbi. Spolu s citmi naplno ožijú aj jej staré, dávno potlačené rany. Až vtedy pochopí, že jediným liekom na bolestnú minulosť je otvoriť srdce priateľstvu...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V podstate som celkom v poriadku. Přihlašte se a napište ho.

Nečekala jsem to, ale z této knihy se stala aktuálně moje nová oblíbená kniha a z Eleanor oblíbená hrdinka!
Tahle kniha je prostě super.
Eleanor je sama o sobě dost zvláštní, s nikým se nebaví, má ve všem svou zajetou rutinu: odchází přesně v 5 z práce, vždy nosí to samé k tomu tašku na kolečkách a koženou vestu. Dokonce k obědu se vždy zavře přesně na hodinu a opět jí sandvič a luští křížovky. Nezvykle slušně se vyjadřuje (to jsem si na ni asi nejvíc zamilovala). Je sečtělá, vzdělaná, ale nemá okolo sebe nikoho. Postupně se, jak plyne děj, dostává ze své skořápky a seznamuje se s lidmi, mění účes a oblečení a projde obří změnou.
Líbí se mi, jak umí analyzovat. Např. když říká, že se jí dotýkají lidé pouze a jen, když jim za to platí (kadeřnice, kosmetička, nehtařka).
Velice jsem ji fandila, bylo mi jí lito. Kniha má hodně smutných momentů ale i krásných a srdečných.
Na konci mi bylo líto, že kniha končí. Rada doporučuji.
Můj bookstagram: booklover_mili

(SPOILER)
Knihu jsem četla do výzvy 2024 (úplně poslední kniha kterou jsem ten rok přečetla) a děkuju za to, protože jinak bych na tento skvost nenatrefila.
Eleanor mi rychle přirostla k srdci a moc jsem jí fandila. To, že byla zvláštní, mi vůbec nevadilo. Postupně přes náznaky odhalujete, proč taková je. A to tajemství Vás udržuje po celou dobu zvědavými. První polovina knihy byla humorná, takže jsem se i dost bavila, ale pak přišla ta druhá polovina a já jsem ten zlom nečekala. Musela jsem to rozdýchat, knihu odložit a připravit se na další čtení. Oceňuji jak je v knize vyobrazená terapie. Jako budoucí psycholožku mě potěšilo, že se to přiblížilo realitě, i když je to zde podáno zrychleně. Zrychlení pokroků na terapii ale chápu, protože jinak by se kniha táhla. Rozuzlení na konci jsem také nečekala (hovory s matkou). Ale jsem ráda, že Eleanor našla odvahu a začala svůj život řešit. A k tomu potřebovala cítit, že někomu na ní záleží.
Knižní novinky (9. týden)
27.02.2022
Knižní novinky (6.11. - 19.11.)
07.11.2017
„Kamarádění jako takovému jsem se nikdy nebránila, ale zároveň jsem o kamarády nijak neusilovala. Jen pro mě vždycky bylo těžké najít podobně smýšlející jedince.“
„Dnes je novou rakovinou právě osamělost – je to něco ostudného a trapného a člověk si za to může tak nějak záhadně sám. Je to děsivá, nevyléčitelná nemoc, tak strašná, že se o ní neodvažujeme mluvit. Ostatní to slovo nechtějí ani slyšet, protože se bojí, aby nepostihla i je nebo aby na ně osud neseslal nějakou jinou hrůzu.“
„Když se potřebujete s něčím vyrovnat, je dobré mít vedle sebe někoho milého.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2018 -
British Book Awards
(Book of the Year)
Kniha V podstate som celkom v poriadku v seznamech
v Přečtených | 2 087x |
v Mé knihovně | 434x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Tak jo... Nečekala jsem, že mě příběh takhle chytne! Eleanor není typická hlavní postava, ale právě pro tu její akurátnost (jak by řekl Raymond), jsem si ji oblíbila. Vlastně všechny postavy v knize byly fajné. Svým způsobem se mi moc líbila, jak byla Eleanor přímá, svá, jednoznačná, upřímná a přitom toho tolik zažila... Celkově jsem nečekala, když jsem si knihu půjčovala, že to půjde do takového tématu... Nic jednoduchého na čtení, ale pro mě jako náročnějšího čtenáře, tohle byl povedený tah! Vřele doporučuju!