V podvečer pětilisté růže přehled
Václav Beneš Třebízský
Soubor čtyř povídek nazvaný podle povídky titulní, přináší příběhy z posledních let trvání rožmberského rodu.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V podvečer pětilisté růže. Přihlašte se a napište ho.
21.08.2011
Rožmberkové, po nich je zde celá kronika, neb to byl šlechtický rod kulturní a pořádek milující.
Kniha V podvečer pětilisté růže v seznamech
1908 | Královna Dagmar |
2010 | Bludné duše |
1958 | Povídky karlštejnského havrana |
1974 | Trnová koruna |
1958 | Anežka Přemyslovna |
Abych se vyhnula tapetování, odkazuji čtenáře na první dva odstavečky mého komentáře u Královny Dagmar.
A nyní k samotnému románu. U Třebízského jeden nikdy neví, o čem že to autor vlastně píše. Už jsem přečetla tři romány od Třebízského a mám pocit, že píše tak nějak pořád stejně. Hlavní osu poznáte sice hned, ale smysl, proč bylo dílo napsáno a co že tím chtěl vlastně říct, vám stejně unikne. Nicméně zcela nově jsem zaznamenala, že pan Třebízský ve svých knihách, ač vlastenčil až stydno, přeci jen vyjadřuje loajalitu Habsburskému panovnickému domu. A teď babo raď, jestli to mělo politické důvody nebo zda to bylo jeho vlastni přesvědčení. Jeho dílům to totiž dává lehký schizofrenický odstín. Místama klouže až k devótnosti za každou cenu... Pan Třebízský napsal Trnovou korunu z doby třicetileté války - jsem zvědavá, jak se s tou svojí náklonností vládnoucímu panovnickému rodu vyrovná tam.