V zemi černých stanů přehled
Karl May
V Říši stříbrného lva série
Kara ben Nemsi efendi a jeho věrný přítel Halef Omar prožívají další ze svých dobrodružství: V Říši stříbrného lva I.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V zemi černých stanů. Přihlašte se a napište ho.
Miestami samochvala, nadradenost inu egoMAYniak :) . Prva polka z divokeho zapadu este akotak usla. Druha polka z Azie uz kusok pokulhava.
Po smrti Vinnetoua nic nedrží Olda Shatterhanda na divokém západě. Vlastně, to jsem si myslel po prvních odstavcích...
Seznámí se s novými přáteli, kvůli nim se bude děj opakovat do první poloviny knihy. Po zdržení se Old Shatterhand vydá za novými dobrodružstvími.
Druhá polovina knihy je vypravována na blízkém východě, možná na začátku středního východu. Zde se Old Shatterhand shledá se svým starým přítelem Halefem Omarem a pokračuje pod jménem Kara ben Nemsi (u obou osob jsem vynechal další jména a tituly kvůli délce :D ). I v této polovině se děj opakuje, avšak je z něj cítit více adrenalinu.
Celkově je děj nudný. Kvůli tomu mám pochyby o čtení pokračování, dokonce i úryvek z následující knihy mě příliš nenadchl (jde pouze o popis města Bagdádu).
Kniha V zemi černých stanů v seznamech
1969 | Syn lovce medvědů |
1971 | Divokým Kurdistánem |
1970 | Pouští |
1968 | Černý mustang |
1981 | Poklad ve Stříbrném jezeře |
První svazek osmidílného vydání cyklu V říši stříbrného lva (od třetiny šestého svazku do konce se však jedná o další cyklus s názvem Ardistan a Džinistan). "Otevírací" dobrodružství celého cyklu se odehrává na Divokém západě, nedlouho po smrti Vinnetoua. Tohle zdlouhavé a monotonní dobrodružství hodnotím pouze 2,5 hvězdičkami (jeden z nejhorších Mayových výtvorů z prostředí Divokého západu), avšak zbytek knihy, který se odehrává na Blízkém východě (dobrodružná epizoda s Gadubem es Sahárem a úvodní dobrodružství s bandou "stínů"), hodnotím čtyřmi hvězdičkami. Celkově tak mé hodnocení prvního svazku vychází jen na tři hvězdičky, byť silné (65 %).