V šedi přehled
Milada Střítezská
„V tomhle světě neexistují výjimky. Slepci, mrzáci, kněží, štětky, teplouši, copak o nějakých víš? Už jsi snad slyšel o tom, že by v naší krásné vlasti někdo neměl nohy, neviděl, věřil v boha nebo jsi snad někdy viděl vdovu, sirotka, buzeranta?“ Intimní příběh ovdovělé matky a syna se odehrává v Československu 80. let minulého století. V době, kterou už necharakterizují velké soudní procesy, ale všeobecná šeď, prorůstající do mezilidských vztahů. Skrz vyprávění o životě malého okruhu vzájemně propojených lidí, může čtenář nahlédnout do atmosféry jiných osmdesátek než do té, kterou mu nabízí populární dobové filmy a sentimentální vzpomínky pamětníků.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V šedi. Přihlašte se a napište ho.
K téhle knize jsem se dostala náhodou v knihovně a musím říct ze už teď v dubnu je to horký adept na nejlepší knihu roku.
Pro někoho by to mohlo být příliš syrové a depresivní nebo beznadějné, ale myslím, že to krásně odráží dobu, ve které se příběh odehrává.
Autorka dokázala na poměrně malém množství stran dokonale popsat postavy a vtáhnout do děje, její styl psaní je výborný.
Jen mě mrzí, že má kniha zatím tak málo hodnocení a o autorce jen tak někdo neví. Víc takových knih!
V šedi je nedlouhé vyprávění o až příliš dlouhém úseku denní reality Československa 80. let minulého století. Sleduje zblízka osudy matky a syna v krátkém čase, o to však intenzivněji. Oba musí bojovat se svými vnitřními démony s vědomím, že ale oni nejsou ti špatní, jen jejich přirozenost nezapadá do šedé uniformity tabulek, ve kterých mnozí v jejich okolí žijí s radostí, ve skutečnosti jsou však vyprahlí a lačnící po pochybení druhých, a proto se dívají, zkoumají a pod maskou soudružské důvěry nepřestávají šmátrat, co mohou objevit za cizími dveřmi. Jakýkoliv náznak, otevření se nebo přiznání se nedopouští a hned je předáno na patřiční místa. Jak je to přece správné. Jak to každý přece má dělat. Lidé, bděte!
Realita normalizace v ulicích Prahy a vztahové drama je jedním z nejsilnějších vyprávění, jaké můžete mít letos v ruce a rozhodně doporučuji se mezi stránky s nádhernými ilustracemi ponořit. Každému dá kniha jinou zkušenost, ať už v té době žili a mohou bilancovat nebo už mají štěstí, že je popsané minulo a mohou se jen zhrozit, jak kdo sám v sobě žil. Příběh skutečně nesleduje velké dějiny a hrdiny s prapory v ruce, pouze obyčejné lidi tvořící svůj osud, který se nikdy neměl šanci vejít do šablon. O to však silnější a důvěrnější pro každého může vyřčené být.
Kniha V šedi v seznamech
2019 | Harfeníci severu |
2019 | Dědicové Tuonely |
2021 | Valgir |
2020 | Probuzení Louhi |
2023 | V šedi |
První část formátově sympatické knihy byla skvělá. Jazyk, atmosféra, nonkonformní postavy, které už ze své podstaty slibovaly zajímavý děj.
Padnoucí ilustrace, které počáteční slibný dojem umocňovaly.
O to překvapivější bylo zklamání z dalších stránek. Klišé čpělo ze zápletky na sto honů, ale i to by se dalo přežít, nebýt podivných nelogičností v jednání postav a křiklavého odklonu vyprávění k jakési až bulvární senzačnosti.
Škoda.