Púšťou přehled

Púšťou
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359092/bmid_pustou-ipR-359092.jpg 4 338 338

Dobrodružný román od slávneho autora poteší mladých i starších čitateľov. Kara ben Nemsi (na amerických prériách známy pod menom Old Shatterhand) pri púti cez Saharskú púšť spozná verného sluhu a dobrého priateľa Halefa Omara. Spolu sa plavia po Níle, navštívia posvätné Islamské mestá v Arábii i biblické mestá v Mezopotámii. Počas dobrodružných ciest prenasledujú vrahov, usvedčia únoscu, ujdú pirátom, bojujú v kmeňovej vojne, dostanú sa medzi uctievačov diabla...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Durch die Wüste, 1892


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Púšťou. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (34)

Ristridin
16.08.2024 4 z 5

Tak jsem se poněkolikáté pustil do série, kterou jsem četl poprvé někdy v 9 letech.
A stále mě to baví! Nebýt utahaného konce, možná bych se i zamyslel nad 5 hvězdami.
Olda je zde nyní Kara Ben Nemsí a je samozřejmě úsměvné, jak všechno ví a všechno zná, v koránu se vyzná pomalu lépe než všichni okolní Arabáši, ze kterých má za každé situace dobrý den (pak se na ně nemáme koukat jako na blázny) a v umění boje a taktiky vyniká nejvíc ze všech lidí na východní straně Země. Ale je to prostě zábava, May to uměl skvěle podat a vlastně to ani člověka nemůže štvát.
Popisy jsou mistrné a navíc s krásnými kresbami Gustava Kruma (který měl nedávno v Praze hezkou výstavu ke stoletému výročí jeho narození) se člověk pomalu nachází na místě a věří, že takto to tenkrát vypadalo, ikdyž o opravdové realitě Východu pohádkář May moc nevěděl.
Mrzelo mě ovšem to střílení koní namísto jezdců. Aniž to myslím zle, tak Arabů/obecně lidí by asi byla menší škoda.

LukasB.453
10.04.2024

jako desetileté robě jsem četl vilímkovské vydání, ovšem nějak již poškozené a následně knihařsky zrestaurované tak, že název knihy zanikl - ach, jak mě tenkrát trápilo, že vlastně nevím, jak se kniha co aktuálně čtu jmenuje.

prostě žrádlo. hlavně ten přechod solného jezera, na to si pamatuji.


Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Krásná nostalgie dětství. Knihou Pouští začíná hexalogie Ve stínu pádišáha, která představuje jedno z nejlepších děl Karla Maye. Z Old Shaterrhanda se nám stává Kara ben Nemsí a spolu se svým arabským průvodcem jménem Hádží Halef Omar ben hádží Abú'l Abbás ibn hádží Dávúd al Gossarah a cestují pouštěmi severní Afriky. Název této přesně odpovídá i ději knihy. Hlavní hrdinové nalézají mrtvolu muže v poušti a pronásledují jeho vrahy. Protáhnou Alžírem, Tunisem a Egyptem, plují po Nilu a Rudém moři, putují do Mekky a poté se dostávají až Maskatu. Zde se Kara potkává s lordem Lindsayem a ním cestují do Basry, odtud poté již sami přes Bagdád až do Mosulu. A až teprve teď začíná pravé dobrodružství. Na motivy tohoto románového cyklu vznikly i tři filmy, které sice kvalitou knihám nedosahují, ale mají skvostné herecké obsazení: Lex Barker jako Kara ben Nemsí, Ralf Wolter jako Hádží Halef Omar al Gossarah a Marie Versini coby hlavní ženská hrdinka každého tohoto příběhu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Púšťou v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených562x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených23x
v Knihotéce247x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x