Václav z Michalovic přehled
Svatopluk Čech
Epos z doby pobělohorské, inspirovaný Mickiewiczovým Konrádem Wallenrodem. Šesté vydání.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Václav z Michalovic. Přihlašte se a napište ho.
Svatopluk Čech pomocí historické látky líčí odpor proti ničitelům svobody. Je zde vykreslen idylický život na Rvenci, když ještě žil Bohuslav z Michalovic. Do kontrastu jsou pak dány hrůzy a převraty bitvy bělohorské. Jsou tu také líčeny bohaté a skvostné hostiny a slavnosti vítězů z Bílé hory a na tomto pozadí dobře vyniká Václavova vzpoura. Báseň vrcholí Václavovým proslovem k lidu, v němž vypovídá poslušnost jezuitům a proklamuje vzpouru. Je v tom obsažen nepřímý apel básníka na čtenáře.
Kniha Václav z Michalovic v seznamech
1970 | Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století |
2008 | Pravý výlet pana Broučka do Měsíce |
1952 | Výlety pana Broučka |
2009 | Hanuman |
1983 | České humoresky |
Knížka mě zaujala už při hodinách literatury na VŠ, kdy nám ji popisoval prof. Viktora. Byla jsem jediná, koho zaujala. Bohužel jsem si pamatovala jen obsah a ne název. Ten jsem zjistila až o půl roku později... stejně dlouho trvalo, jež jsem ji sehnala. A nutno říct, že to stálo za to!
Úžasný příběh zasazený do neklidné doby, z části reálné postavy, reálná místa ... PROSTĚ SUPER čtení! :-)