Vánoční povídky (3 povídky) přehled

nehodnoceno
Vánoční povídky (3 povídky)
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351738/bmid_vanocni-povidky.png 0 0 0

Obsahuje. Vánoční píseň v prose, Zvony a Cvrček za pecí.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Gutenberg Ota Lebenhart
Originální název:

Christmas Books, 1966


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoční povídky (3 povídky). Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (13)

petra.kosiky
21.02.2021 4 z 5

Vánoční koledu jsem už znala z rozhlasového zpracování, tak mě vlastně nepřekvapila. Zvony se mi zprvu zdály nekonečné, potom nekonečně smutné a nakonec, hurá, na Vánoce - dobré konce. A nejvíc mě zaujal Cvrček na krbu. Sice na začátku trochu moc cvrčel, ale ten nádherný styl, jazyk, překlad, příběh, rozuzlení, všeho akorát.

Vidlička
28.12.2020 3 z 5

Atmosféru mají všechny tři povídky bezesporu. Ale co se snese u Pickwicka díky humoru, mi tady bohužel pije krev - pitoreskní postavičky hodňoučkých pánků (slovo pán se sem prostě nehodí) a cudné přesvaté přehodné dcérečky s myslí čistou jak ten sníh, co se k vánočním povídkám alespoň hodí. Ale třetí hvězdičku přidám Charliemu za altruismum, kvůli kterému psal tak, jak psal, a za výchovný efekt, který podle doslovu jeho dílo mělo.


tsal
08.01.2020 3 z 5

Já a Dickens jsme na sebe už jednou narazili a nedopadlo to dobře. Dá se tedy říci, že jsem po něm opětovně sáhla jen z vánočního poblouznění a protože je film Vánoční koleda nezastupitelnou součástí mých Vánoc.

A Vánoční koleda vážně nezklamala. Filmová verze s Patrickem Stewartem je knize věrná velice velmi. Kniha tedy sice ničím nepřekvapila, ale přečetla jsem ji se stejným nadšením a zájmem jako se dívám na film. Dickens tam jde poměrně přímo k věci, popisy nejsou v neúnosném množství, idea je originální, a byť se na konci dočkáme zázračné proměny, která je nejpohádkovější součástí příběhu, působí poměrně přijatelně. To vše zabalené v koncentrované podobě Vánoc se vší magičností a dobrou vůlí, kterou tyto svátky mají. Krom filmu do svých vánočních příprav hodlám zařadit i literární předlohu.

Další dvě povídky už tak dobré nebyly. (Začarovaného ve své verzi od Zlatorohu nemám). Zvony jsem nedočetla. Po několika stranách, kdy už jsem se svíjela nudou a zoufalstvím a chuť rozbít si hlavu o zeď dostoupila maxima, jsem jen prolistovala zbytek povídky, došla k závěru, že vážně o nic nepřicházím, a šla dál. Množství patosu tu bylo neúnosné. Text jím byl doslova nasáklý. Stejně tak tu Dickens do extrému vyvedl svoje postavy - naivní a nebozí chudí, kteří i přes svou úmornou snahu nikdy nepohnou se svou životní situací, tu ve mně i přes chápání kontextu, v němž text vznikal, probudili tak akorát touhu si kopnout do nějakého bezďáka. A karikatury radních, vzdělaných a bohatých byly tak vyšroubované, že jsem se nad nimi ani nechtěla zamýšlet. Pro mě je tahle povídka zosobněním toho, proč nesnáším Dickense.

Cvrček na krbu mi trochu spravil chuť, i když po druhé ho číst netřeba. Patos zde byl, nebozí chudí zde byli, nevrlý boháč k nápravě taky. Zápletka byla průhledná jako čerstvě umyté okno. Ale nic se zde nevyhnalo do nepřijatelného extrému a atmosféra působila správně vánočně, přestože se zde Vánoce vůbec nezmínily. Zkrátka roztomilý příběh, který zahřeje a probudí ve vás touhu zařídit si podobnou domácnost, jakou měli Punťa s Jenem.

Což mě přivádí k poznámce, že minimálně Zlatoroh má všechna jména přeložená do češtiny, takže vám tu krom Puňti a Jena běhá i Vydřigroš a Tynýnek. Za mě dobré.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vánoční povídky (3 povídky) v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených1x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit3x