Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť přehled

Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347561/bmid_vazenia-v-ktorych-sme-sa-rozhodli-z-2Wx-347561.jpg 4 19 19

Kniha je zbierkou esejí Doris Lessingovej, nositeľky Nobelovej ceny za literatúru, v ktorých kladie priame otázky, ktoré sa nás všetkých týkajú: ako myslieť sám za seba, ako pochopiť a vyhodnotiť množstvo poznatkov, ktoré sme o sebe získali v oblastiach, akými sú psychológia či sociálna antropológia, ako si zvoliť cestu vo svete zaplavenom názormi a informáciami a ako sa pozrieť na seba a na spoločnosť novými očami.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Inaque

Prisons We Choose to Live Inside, 1986

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť. Přihlašte se a napište ho.

Karcoolka2210
05.12.2024 5 z 5

"Romány by mali stáť na poličkách spolu s antropológiou, hovorí jeden môj priateľ antropológ. Spisovatelia komentujú ľudské pomery, neustále o nich hovoria. Je to naša téma. Literatúra je jedným z najužitočnejších spôsobov, ako sa dostať k tomuto "inému oku", pohľadu na seba z odstupu; história je druhým. A predsa čoraz viac mladých literatúru nepovažuje za nevyhnutný návod na život ... ale k tomuto sa ešte vrátim."

"A popritom pozorujeme mladšie genrácie, ktoré to zažívajú, a keďže vieme, čoho sme boli schopní, bojíme sa o ne. Asi to nepreženiem, keď poviem, že v týchto násilných časoch je tým najláskavejším, najmúdrejším prianím pre mladých toto:
"Dúfajme, že obdobie, čo strávite ponorení do skupinového šialenstva, hlboko presdvedčení o skupinovej pravde, sa neprekryje s nejakým dejinným obdobím vo vašej krajine, ktoré by vám umožnilo zaviesť tie vražedné a hlúpe myšlienky do praxe.
Ak budete mať šťastie, vynoríte sa z tejto skúsenosti poučení v tom, čoho ste schopní v oblasti fanatizmu a netolerancie. A úplne pochopíte, ako príčetní ľudia v obdobiach verejného šialenstva dokážu zabíjať, klamať, ničiť a prisahať, že čierna je bielou."

"Znamená to, a dúfam, že to nebude znieť úplne bláznivo, rozosmiať sa... Vedci skúmajúci techniky vymývania mozgov a indoktrinácie zistili, že ľudia, ktorí sa vedeli smiať, im odolávali najlepšie. Napríklad Turci .... vojaci, ktorí sa svojím mučiteľom postavili smiechom, niekedy prežili, zatiaľ čo iní nie. Fanatici sa nesmejú sami na sebe; smiech je už z podstaty herézou, ak nie je použitý kruto a namierený voči oponentovi či nepriateľovi. Bigotne veriaci sa nevedia smiať. Skutočne presvedčení ľudia sa nevedia smiať. Ich predstava smiechu je satirická karikatúra pranierujúca oponenta alebo myšlienka, s ktorou nesúhlasia. Tyrani a ultáčatelia sa nesmejú sami na sebe a netolerujú, keď sa na nich smeje niekto iný.
Smiech je veľmi mocným nástrojom a len civilizovaný, oslobodený, slobodný človek sa dokáže zasmiať na sebe."

Doris Lessing v tejto útlej knižke ponúka 5 esejí zameraných na spoločnosť a politiku. Kniha je z roku 1985, no všetky eseje sú aplikovateľné a platné aj v dnešnej dobe. Odporúčam. Naozaj veľmi príjemne prekvapenie táto knižôčka.

adorjas
28.04.2021 3 z 5

Opäť kniha, od ktorej som podľa prebalu, názvu a ženskej autorky, čakala niečo iného. Konkrétne som očakávala trošku feministicky ladené eseje- v zmysle asociácie väzenie=manželstvo. Tak, to som nedostala. Autorka skôr rozoberá sociálny/politologický aspekt občanov, ako brániť demokraciu a podobne.

JanaŠ.051
25.08.2018 5 z 5

Úžasné eseje, ktoré nezostarli ani po 30 rokoch. O tom, ako sa pod vplyvom vonkajších okolností dokážeme zmeniť na úplne iracionálne, nenávistné bytosti.

Kniha Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť v seznamech

Doris Lessing
britská, 1919 - 2013