Věk nevinnosti přehled
Edith Wharton
Poklidně plynoucí román, ve kterém skvělé večeře, návštěvy v opeře, společenské události a rodinné sešlosti tvoří rámec pro drama lidí, kteří se nedokázali postavit společenským konvencím a být sami sebou. Mladý právník, jeho žena a její krásná sestřenice jsou hlavními protagonisty románu. Právník, přestože miluje sestřenici pro její odlišnost a odvahu být jiná, zůstává žít v konvenčním manželství a přijímá pravidla své společnosti. Jeho láska rezignuje a odjíždí do Evropy a mladá manželka bojuje za své štěstí zbraněmi, které ji naučila tradice. Velmi dobré zachycení společenské dobové atmosféry a z ní vyplývající jednání osob. Román obdržel Pulitzerovu cenu a byl i úspěšně zfilmován.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno:Originální název:
The Age of Innocence, 1920
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věk nevinnosti. Přihlašte se a napište ho.
![666Jitka 666Jitka](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/284446/m_666jitka-65e879fbae059.jpg?v=1709734396)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER) Obvykle si podobnou literaturu ke čtení nevolím, ale nyní jsem dala knize šanci jako četbě na pokračování na Českém rozhlasu Dvojce. Co musím pochválit je velmi slušný styl a bohatý jazyk, které z knihy na otřepané téma dělají zajímavý čtenářský zážitek. Příběh nám představí New York v druhé polovině 19.století a život tamější smetánky, který je svázán přísnými konvencemi a běda, když je někdo poruší - okamžitě se ocitá na pomyslném pranýři a pokrytecká společnost onoho hříšníka ze svého kruhu nekompromisně vyobcuje. Postavení žen v té době také nebylo žádný med, i když v zákulisí samozřejmě oplývaly velkým vlivem. Linka příběhu je jednoduchá - jeden muž a dvě ženy, každá jiná. Jaká bude jeho volba - pohodlný a zajištěný život nebo pravá láska, vášeň a nejistota ?
![Jara.v Jara.v](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha popisující delší období běžného života skupiny lidí dané doby. Celkově docela nezáživné. Celou knihu zachránil styl psaní - kniha se četla dobře.
Ocenění knihy (1)
1921 -
Pulitzerova cena
(Beletrie)
Kniha Věk nevinnosti v seznamech
v Mé knihovně | 71x |
New York 19. století zfilmováno americká literatura USA (Spojené státy americké) Pulitzerova cena rozhlasové zpracování milostný trojúhelníkAutorovy další knížky
1994 | ![]() |
1995 | ![]() |
2013 | ![]() |
1928 | ![]() |
1948 | ![]() |
Já vím, že to má Pulitzera, já vím, že je to klasika, já vím, já vím, JÁ VÍM! Ale asi jsem to četla v nevhodnou dobu či co, nějak mi to nesedlo. Přitom literaturu z tohoto období miluju, ale tímhle jsem se nemohla prokousat. Ani v audioverzi! Zachránil mě film, kde jsem si alespoň uvědomila kdo je kdo. Díky, Ms. Wharton, za všechno a odpusť nám, nuzným literárním konzumentům.