Život Vernona Subutexe 3 přehled

Život Vernona Subutexe 3
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537919/bmid_zivot-vernona-subutexe-3-6637ceb10c64e.jpg 4 13 13

Vernon Subutex série

< 3. díl

Houellebecq v sukních! Nebo v křiváku? Závěrečná část provokativního románu z francouzského undergroundu. Vernon Subutex je bezďák s krásnýma očima, padesátník odepsaný dobou, jejímuž tempu ani nechce stačit. Z toho chlapa ale sálá neznámá energie vonící přátelstvím, která k němu stahuje celou bandu frustrovaných vrstevníků ohýbaných tlakem práce, rodiny, politiky, společenských očekávání. Tahle parta jednou opustí proklatou Paříž a založí kočovnou komunitu oddávající se hudbě a tanci, které léčí bolavou duši. Pramínek naděje, oáza míru a respektu... Dá se ale uniknout? Dělat, že se nás to všechno netýká, špína velkoměsta, chudoba venkova, zvůle mocných, poselství osamělých střelců? Život Vernona Subutexe 3 je závěrečná část románu Virginie Despentes, napsaného v době pařížských atentátů a tragédií, které dnes už ani nám bohužel neznějí tak cize.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Vernon Subutex 3, 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život Vernona Subutexe 3. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

tereza0319
01.10.2024 5 z 5

Přesto, že se toho stane spousta, působí třetí díl nejméně dějově ze všech. Mně to nevadilo, naopak, užívala jsem si vnitřní pochody postav, jejich názory, které ve výsledku vytvořily společenské mnohohlasí. Myslela jsem si, že se v dnešní rozkouskované době společenský román v pravém slova smyslu už nedá napsat, Virginie Despentes mě elegantním způsobem vyvedla z omylu. I když je vyznění ponuré, můžeme se opřít o ironický humor, nakonec nám autorka nějaké východisko a naději přece jen poskytuje, a to není málo. Nemyslím si, že by závěrečná sci-fi linka byla samoúčelná, podle mě ještě zvýrazňuje význam hudby a přátelství. Jazykově tradičně skvělé, libovala jsem si i po této stránce. Strašně mě mrzí, že už to skončilo, a že u nás není Subutex víc zpropagovaný.

IvyLouve
21.07.2024 4 z 5

,,Neříká, co si myslí. Myslí si, že o nikoho se nedá opřít. Nic nevydrží. Žádná parta. Že to je to nejtěžší, co člověk musí pochopit. Že to, co se děje, si jen pronajímáme, nikdy to nevlastníme.

Keby som mala trilógiu Život Vernona Subutexa hodnotiť ako celok, jednoznačne by som ju odporúčala ako jedinečnú sondu do súčasnej francúzskej spoločnosti. Virginie Despentes prostredníctvom plejády postáv majstrovsky odhaľuje najrozmanitejšie vnútorné pochody rôznych typov osobností a ich reakcie či už na vlastné životné trampoty alebo na aktuálne politické dianie. A tiež vzdáva hold nesmrteľným hudobným legendám.

Avšak zatiaľ čo prvý diel ma strhol tiež výdatným dejom a drsným humorom, a ten druhý, dejovo už balanasujúci na hranici absurdna, mal stále tú skvelú undergroundovú atmosféru, tretí diel sa mi zdal o niečo slabší, chvíľami takmer nudný a akosi aj zbavený emócií. A to je veľmi zvláštne, pretože záverečný diel sa odohráva vo veľmi pohnutej dobe - po teroristických útokoch v Paríži v roku 2015.

Nemyslím si, že by mi prekážalo výrazne depresívne ladenie románu autorky, ktorá ma predtým vedela rozosmiať. Skôr som mala pocit, že všetko, čo chcela o svojich postavách povedať, už povedala v predchádzajúcich dieloch a že tento posledný pôsobí skoro nadbytočne. Navyše Vernon sa mi len potvrdil ako najmenej zaujímavá postava zo všetkých. Možno by som rada nahliadla do knihy, ktorú písala Lydia Bazooka o slávnom zosnulom spevákovi Alexovi Bleachovi, a o jeho bývalej, tiež už zosnulej láske Vodke Satane, s ktorými sme nikdy nemali tú česť a vedeli sme o nich len od ostatných, hoci práve ich príbeh by stál za pozornosť.
Ale chápem, že všetky tieto vedľajšie zápletky mali zostať vedľajšími, aby nadovšetko vynikol Paríž. Metropola, o ktorej si niektorí ľudia spriadajú nereálne, romantické sny a iní ju vidia ako smradľavé mesto plné hnusných ľudí. A možno sa všetci mýlia. Tú rôznorodosť ťažko i v románe obsiahnuť, ale Despentes sa to z veľkej časti darí. Zažijeme Paríž nebezpečný, doráňaný, beznádejný, a predsa poskytujúci nádej, že sa tam nájdu ľudia, tak odlišní, že to viac ani nejde, ktorým na sebe bude záležať.


pani.tau
05.06.2024 3 z 5

Tento díl je nejslabší, trochu mi zkazil jinak výjimečný zážitek z prvního (zejména) a druhého dílu. V knize přibyly nové postavy a kupa politických úvah, hlavně v souvislosti s útoky na Charlie Hebdo a Bataclanem. Komunitu zformovanou kolem Vernona a jejich slavné "konvergence" jsem autorce tak nějak nežrala, ale budiž.... chvílemi v textu stále byla ta svižnost, dramatičnost, trefné zachycení dnešní doby a nálad ve společnosti..Vše to, co jsem si oblíbila v prvních dílech. Přišlo mi ale, že kniha chytla dech až někde za půlkou, kdy se děj stočil zpátky k Dopaletovi. Konec úplně marný, to nemuselo být. (MALÝ SPOILER) Autorka mi přišla bezradná, když tuto celkem realistickou sérii zakončila na (téměř) sci-fi notu, dočetla jsem jen s nechutí. Jsem zvědavá na další komentáře..:)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)

05.05.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život Vernona Subutexe 3 v seznamech

v Přečtených15x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x