Vezmi si ma přehled
John Updike
Román Vezmi si ma, ktorý vyšiel v USA roku 1976, je ďalším významným dielom amerického prozaika, preloženým do viacerých jazykov. Ide o kritickorealistický príbeh, kde autor za pomoci irónie a satiry analyzuje súčasný americký život v jeho sociálnych súvislostiach. Sústreďuje sa tu najmä na pomery v modernej rodine, na ktorej osudoch sa odzrkadľujú najpálčivejšie problémy, konflikty a krízy spoločnosti, predovšetkým stredných vrstiev. Stredobodom sú dva manželské páry, ktoré sa domáhajú svojho práva na osobné šťastie. V centre príbehu stojí láska Jerryho a Sally, dvojice, ktorá sa usiluje usporiadať si život podľa vlastných predstáv, i keď pritom ohrozuje svoje rodiny. Najmä pri opise charakterov manželského štvoruholníka, ktorý dopĺňajú Richard a Ruth, Updike sa opäť prejavil ako dobrý znalec ľudskej psychológie s veľkým zmyslom pre humor.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1987 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Marry Me, 1976
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vezmi si ma. Přihlašte se a napište ho.
Knížku jsem četla kdysi dávno. Bylo mi tak osmnáct. Knížka se mi moc líbila. Manželství, láska a rodinné vztahy jsou v knížce krásně popsány.
Kniha Vezmi si ma v seznamech
partnerské vztahy americká literatura Nová Anglie
1993 | Čarodějky z Eastwicku |
2005 | Králíku, utíkej! |
1967 | Kentaur |
1990 | Králík je bohatý |
1984 | Milenci a manželé |
Četla jsem už hooodně dávno a nic si nevybavuju, ani to, že se jedná o povídky. Což o mnohém vypovídá. Kromě toho Updikovy knihy se mi obecně dobře nečtou.