Očistec přehled
Kristina Haidingerová
Violeti série
Rodí se ze smrti. Jsou posedlí mstou. Kradou vzpomínky. Sytí se krví a opájí bolestí. Od požáru v přístavním městě v sedmnáctém století přes velrybářské a polární výpravy až po zpustošenou zemi v současnosti – tam všude osnují své plány nepohřbení, bílé stíny opředené tajemstvím. Sestupte s nimi do temnoty. Poznejte, jaké to je být jedním z nich. Souborné vydání třídílného románu o Violetech.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Očistec. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Samuel Segeth má v sobě podobné kouzlo jako třeba Eric Draven - sílu tragického hrdiny, který se z naivního mladíka vinou nepřízně osudu mění v krutou bytost, neváhající ubližovat a užívat svou moc prostě proto, že může. Rozporuplnost + deprese + sexy boy = jasný recept na literární lásku.
Očistec však není jen jeho příběhem. Seznamuje čtenáře s řadou postav, z nichž žádná není černobílá. Mají svá trápení, své naděje, své chyby a špatná rozhodnutí, a dokonce i ty záporné dokážou vzbudit lítost, protože si prošly nešťastnými událostmi a někdy jejich konání vlastně chápete.
Závěr mě rozesmutnil, ale k příběhu se hodí.
Co má společného Finsko 17. století a současnost, odehrávající se jak na moravském venkově, tak za polárním kruhem? Především perfektně vystavěný příběh o svébytných a velice originálních bytostech, kteří by se dali označit za upíry či nemrtvé. Tihle fialoví krvesajové jsou zatraceně skvělí, stejně jako autorka, které se podařilo namíchat pořádně akční mix míchající horor s mnohdy až explicitně podanými sexuálními scénami. Ten svět je tak skvělý a propracovaný, že stránka za stránkou ubývají nebývale rychle, i přes značnou tloušťku. Velice příjemným bonusem jsou ilustrace samotné autorky, které knihu velice hezky doplňují. Přiznám se, že se mi po Samuelovy a ostatních bude stýskat.
Dokonalé městečko, Šašek a další knižní novinky (11. týden)
10.03.2024
„"Nech mě být tvou učitelkou! Můžeš poznat všechnu naši božskou moc. Věř mi, že si ji zamiluješ! Budeš šťastný, že už nejsi jen ubohým člověkem. Víš, že živé nemusí bolet, když je zabíjíš?"“
„„Musíme ven! Potřebuju vidět, jak ta ženská vypadá.“ „Ty sám toho moc neuvidíš,“ zklidnil ho Samuel sarkasticky. Ale vystoupil, obešel vůz a otevřel dveře spolujezdce. Vzal Erkka za paži a pomalu ho vedl k mrtvým. „Oba spolu nejspíš popíjeli. A pak… si střepy z lahve zabodali do těla,“ divil se Samuel nahlas. „Jak vypadá ta žena?“ vzlykl Erkko. „Moje mamka je blond, dlouhý vlasy, brýle, štíhlá, čtyřicet let a má–“ „Tahle je bruneta.“ Samuel si uvědomil, že to slovo použil poprvé. Učil se od Dana stále. „Trochu do zrz. Tak dvacet let. Byla asi hodně nalíčená, ale má obličej zamatlaný krví. Taky rozřezaný krk a přeraženou páteř. Stačí takhle, nebo ji mám vyslechnout?“ „Ona ještě žije?“ „Ne.“ Kluk si slyšitelně oddechl. „Vlastně… se můžeš přesvědčit sám.“ „Ne, to fakt nemůžu.“ „Ale můžeš. Měl bys být schopný vidět mýma očima.““
„„Violeti... jsou vlastně hmotní neklidní duchové zavražděných, když se to tak vezme. Mstíme se na lidech. Bereme si od nich život zpátky a největší rozkoš prožíváme při jejich umírání.““
Kniha Očistec v seznamech
upíři thrillery Finsko prokletí historická fantasy krevní msta české horory sci-fi romány domina
2022 | Bizarropolis |
2021 | České temno |
2014 | Ti nepohřbení |
2016 | Richardovy živé hračky |
2018 | Může se to stát i vám |
Očistec je súborným vydaním troch častí – Ti nepohřbeni, Děti Raumy a Violeti. Autorka vytvára pútavý svet plný desu, tajomstiev a nadprirodzených bytostí a v tomto hororovom epose nás sprevádza naprieč rôznymi časovými rovinami a geografickými lokalitami.
Prvá časť nás zavedie do 17. storočia do mesta Rauma v Švédskom kráľovstve. Tam žije hlavná postava, Samuel Segeth, so svojou rodinou, ktorá sa často sťahuje kvôli zdravotným problémom jeho matky. Samuel so svojou snúbenicou Katiou plánujú spoločný život, no ich osudy čoskoro naberú nečakané a temné obrátky. Paralelne sledujeme putovanie polárnej expedície a objav zamrznutého tela. Kto je to a aké má spojenie s minulosťou?
Dej postupne naberá na dynamike, keď sa do hry zapájajú Violeti, krvilačné stvorenia, ktoré sú ďaleko od stereotypu „sladkých upírov“ à la Edward Cullen. Tieto bytosti v sebe nesú prapodivný pach zeme a hlinitého rozkladu, a ich prítomnosť je cítiť už z diaľky. S ich príchodom sa začínajú odhaľovať starodávne tajomstvá.
„Violeti... jsou vlastně hmotní neklidní duchové zavražděných, když se to tak vezme. Mstíme se na lidech. Bereme si od nich život zpátky a největší rozkoš prožívame při jejich umírání.“
Príbeh okamžite vtiahne čitateľa do sveta plného záhad a boja o tajomnú substanciu zvanú plazmant. Dej sa ďalej rozvíja, keď Samuel hľadá odpovede na otázky, ktoré ho prenasledujú. Haidingerovej zručnosť pri tvorbe originálnych nadprirodzených bytostí sa tu prejavuje v plnej miere – Violeti sú unikátne a desivé entity, ktoré sa stávajú ústrednými postavami v boji o prežitie.
Kristína Haidingerová vytvorila komplexný a pohlcujúci svet, ktorý balansuje medzi temnou minulosťou a drsnou súčasnosťou. Štýl písania je výrazne naturálny a explicitný a najmä v násilných scénach prináša intenzívny zážitok, pričom autorka sa neštíti realistického zobrazovania krvavých a brutálnych momentov.
Hrúbkou knihy sa určite nenechajte odradiť, číta sa veľmi dobre a aj napriek väčšiemu množstvu postáv, ktoré obohacujú už tak zložitú dejovú líniu, sa v nej dá pomerne dobre orientovať. Je to príbeh nielen o boji s démonmi z vonkajšieho sveta, ale aj o vnútornom zápase hlavného hrdinu s vlastnými otázkami a tajomstvami.
Ak hľadáte horor s úžasnou atmosférou, ktorý ponúka originálny pohľad na nadprirodzené bytosti, Očistec vám rozhodne odporúčam. Ide o temné, krvavé a napínavé čítanie s postavami, ktoré sa neštítia prekročiť hranice medzi životom a smrťou. Knihu navyše dopĺňajú ilustrácie, ktoré vytvorila sama autorka, čo jej dodáva ešte hlbšiu umeleckú hodnotu.
Chceli by ste sa stať Violetom? To je otázka, na ktorú si budete musieť odpovedať sami – ak budete mať odvahu.
Za poskytnutie knihy ďakujem autorke: Kristina Haidingerová.