Vlak Sunset Limited přehled
Cormac McCarthy
„Román v divadelní formě“ poněkud vybočuje z celku McCarthyho díla: nejen tím, že vznikl původně jako divadelní hra (jež se v roce 2006 hrála s úspěchem na Broadwayi a v Chicagu), ale také přísnou jednotou místa a času, strohým jazykem a na kost oholenými dialogy. Setkáváme se v něm jen se dvěma postavami, označenými jako „Černý“ a „Bílý“, jež spolu vedou dlouhý rozhovor v zašlém newyorském bytě – a neřeší přitom nic menšího než otázku po smyslu života. „Bílý“, nihilisticky založený profesor humanitních věd, je pevně rozhodnutý spáchat sebevraždu, „Černý“, bývalý kriminálník, jenž díky kdysi nalezené víře v Boha změnil svůj život od základu, se mu jeho úmysl pokouší rozmluvit. Zdánlivě jednoduchý půdorys díla se ovšem v brilantním McCarthyho podání komplikuje a zpočátku přehledná, jednoznačně rozvržená pře obou mužů se postupně mění v rafinovanou disputaci nabitou symbolickými významy, v níž jako by se střetával Tomáš Akvinský se Samuelem Beckettem.... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2013 , ArgoOriginální název:
The Sunset Limited, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlak Sunset Limited. Přihlašte se a napište ho.
Poklidný dialog jako filozofující souboj dvou zastánců různých životních předpokladů, černého a bílého. Život s iluzí boha, či smrt s nepříjemnou pravdou?
Krátký a minimalistický, ale i tak napínavý román na těžké téma jako ukázka McCarthyho divadelní tvorby.
Vlak sunset limited je snadné přečíst, ale obtížné vstřebat, takže čtenář autora znalý snad ani nemůže být zklamaný.
Výborná jednohubka od jednoho z mých velmi oblíbených autorů. Proč tedy tak nízké hodnocení? Asi takhle. Výborná proto, že se naprosto skvěle hltá, je neustále zajímavá, podnětná a vzhledem k tématu i v mnoha podstatných ohledech uvěřitelná. McCarthy očividně ví o čem mluví a v zásadních pointách se pohybuje jako rybka ve vodě. A pak přijde závěr. Takové zklamání jsem u knihy už dlouho nezažil. U knihy která je napsaná tak trefně a argumentačně vystavěná tak chytře, přijde závěr který to celé splachuje bez mrknutí oka do hajzlu. Nedává to prostě žádný smysl vzhledem ke všemu co tomu předchází. Nechci spoilerově rozpitvávat drobnosti. Řeknu jen, že po dočtení ve mě zůstal dojem účelovosti zpracované na té nejstupidnější možné úrovni. Buď mi uniklo něco zásadního nebo to autor vážně nezvládl jakkoli smysluplně uzavřít. Takže proto nižší hodnocení. Achjo. :/
Knižní novinky (25. 2. - 3. 3.)
24.02.2013
Kniha Vlak Sunset Limited v seznamech
2008 | Cesta |
2007 | Tahle země není pro starý |
2009 | Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě |
2009 | Dítě boží |
1995 | Všichni krásní koně |
Je to hra, stoja tu proti sebe Biely a Čierny, ale nie je to šach. Pri šachu je ticho a základom tejto hry je naopak rozprávanie. Je to totiž hra slov, pričom témou nie je nič menšie ako „život a smrť“. Ak by ste sa spýtali 100 ľudí nech priradia k bielej a čiernej farbe slová „život“ a „smrť“, asi všetci vieme, aká by bola odpoveď 99 z nich. Ten jeden, čo to má opačne, je Cormack McCarthy. Zatiaľ som nezistil, aký zámer sa za tým skrýva.
Hneď od začiatku som „naskočil“ na flow dialógu dvoch hlavných postáv a nestíhal som otáčať stránky. Na druhej strane, prišla časom únava z prílišnej ukecanosti. Občas som mal pocit, že forma prebíja obsah. Ale to je v poriadku, to sa stáva a v tomto prípade mi to nevadilo. Čo ma trochu sklamalo bol záver, pýtalo si to klasický dejový zvrat v štýle Hollywood. Tí, čo to ešte nečítali, nech teraz na 5 sekúnd zavrú oči – a síce, že čierny bol v to ráno na nádraží z rovnakého dôvodu ako biely, ale ten ho predbehol a pokúsil sa skočiť skôr - môžete ich znovu otvoriť.
V porovnaní s nedávno prečítanou knihou Boh od Schiracha som si, pri tomto opakovanom čítaní po 10 rokoch, uvedomil, že si tie knihy nie sú až také podobné. Toto je poňaté viac na americký spôsob. Rozdiel by sa dal vyjadriť asi tak, že kým Schirachova divadelná hra má dizajn aj motor značky povedzme VW, tak Sunset Limited síce vyzerá ako Ferrari, ale pod kapotou sa skrýva Fiat (insider vtip pre fanúšikov áut).
„Ten, kdo se ptá, touží po pravdě.
Pochybovač chce slyšet, že pravda není.“
7/10