Lysky na severu přehled
Arthur Ransome
Vlaštovky a Amazonky série
< 13. díl
Poslední z cyklu 13 knih, ve kterém chtěl autor spojit dvě místa dějů. Jak norfolské řeky na jihovýchodě, tak i jezerní oblast na severozápadě Anglie. Bohužel nedokončený příběh je doplněn o šest dalších kratších příběhů.
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2005 , Toužimský & MoravecOriginální název:
Coots in the North, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lysky na severu. Přihlašte se a napište ho.
Škoda, že tuto knihu nestihl Ransome dopsat. I tak se mi líbila. Tuto knihu bych doporučila přečíst pokud už znáte předešlé příběhy a znáte tohoto autora jinak vás nenadchne ????
Nad touto knížkou mám rozporuplné pocity. Na jedné straně velký smutek, že jde o poslední, jen načrtnuté dílo mého milovaného pana Ransoma, kde mělo navíc dojít ke spojení dvou skupin dětí - hrdinů předchozích knih. O čem všem bychom se mohli ještě dočíst a následovaly by další díly? Na druhé straně je to lahůdka, která nás nechává nahlédnout přes autorovo rameno a být u toho, jak tvořil. Vše, co je zde zahrnuto (povídky i rozpracované ukázky), dokazuje, jak skvělý byl pan Ransome spisovatel.
Kniha Lysky na severu v seznamech
1959 | Boj o ostrov |
1988 | Trosečníci z Vlaštovky |
1958 | Zamrzlá loď kapitána Flinta |
1964 | Holubí pošta |
1961 | Petr Kachna |
Ransomovu sérii Vlaštovek a Amazonek mám moc ráda, takže jsem ráda, když jsem si mohla přečíst i tuto knihu, byť obsahuje kratší texty, některé nedokončené.
Témata plachtění a rybaření, které hodně spojují tuto sbírku textů, tu pro Ransomovy čtenáře jistě nejsou ničím překvapivým. Je to něco, co je pro autorovy příběhy typické a v tomto ohledu je to ten starý dobrý Ransome, jak ho čtenář zná.
Hodnocení této knize jako takové nicméně dávám průměrné. Přiznám se, že mi víc vyhovují ty jeho delší texty - ucelené romány. Nechci tvrdit, že by Ransome povídky neuměl. Já sama nejsem příliš povídkový typ a zrovna v případě tohoto autora jsem prostě zvyklá na jeho ucelená dobrodružství než jen kratší povídkové události.
Nicméně - z těch textů uvedených v této knize mne nejvíc bavily "Řeka je nade všechno" a "Ankou". A pak to torzo z románu Lysky na severu, což je mi líto, že už to autor nestihl dokončit, protože uvedený začátek tohoto příběhu byl velmi zajímavý, zábavný a vlastně napínavý.
Každopádně i přes mé průměrné hodnocení jsem ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou.