Lysky na severu
Arthur Ransome
Vlaštovky a Amazonky série
< 13. díl
Poslední z cyklu 13 knih, ve kterém chtěl autor spojit dvě místa dějů. Jak norfolské řeky na jihovýchodě, tak i jezerní oblast na severozápadě Anglie. Bohužel nedokončený příběh je doplněn o šest dalších kratších příběhů.
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2005 , Toužimský & MoravecOriginální název:
Coots in the North, 1988
Škoda, že tuto knihu nestihl Ransome dopsat. I tak se mi líbila. Tuto knihu bych doporučila přečíst pokud už znáte předešlé příběhy a znáte tohoto autora jinak vás nenadchne ????
Nad touto knížkou mám rozporuplné pocity. Na jedné straně velký smutek, že jde o poslední, jen načrtnuté dílo mého milovaného pana Ransoma, kde mělo navíc dojít ke spojení dvou skupin dětí - hrdinů předchozích knih. O čem všem bychom se mohli ještě dočíst a následovaly by další díly? Na druhé straně je to lahůdka, která nás nechává nahlédnout přes autorovo rameno a být u toho, jak tvořil. Vše, co je zde zahrnuto (povídky i rozpracované ukázky), dokazuje, jak skvělý byl pan Ransome spisovatel.
Taková libůska kniha obsahuje různě části rozpracovaných knížek Ransoma.Proto je spíše určena lidem kteří májí autora přečténého.Za mě ano.
Kéž by jich stihnul napsat více.... Tuto jsem dokoupila v antikvariátu, jinak mám kompletní dílo ještě po babičce, četla ho mamka, já a už se těším jak si budeme číst se synem až povyroste :)
Pro milovníky pana Ransoma spíš kuriozita, protože z příběhu je zde bohužel jen začátek. Kniha obsahuje i několik povídek, které mi jen potvrdily, že pan Ransome byl úžasný vypravěč. Kdo není takový nadšenec jako já (všechny Ransomovky mám doma a jednou za pár let si je vždycky znovu přečtu) ať si ubere jednu nebo dvě hvězdičky.
Tak toto určite nebude patriť medzi najobľúbenejšie knihy čitateľov Ransomoviek, ale s tým úmyslom kniha ani nebola vydaná. Príbeh nie je celý, nie je ukončený ani rozpracovaný - skôr bude patriť medzi kuriozity, ktorými sa pochválime iným ctiteľom A.Ransoma. Preto som si ju kúpil a som rád, že ju mám.
1959 | Boj o ostrov |
1988 | Trosečníci z Vlaštovky |
1958 | Zamrzlá loď kapitána Flinta |
1964 | Holubí pošta |
1961 | Petr Kachna |
Ransomovu sérii Vlaštovek a Amazonek mám moc ráda, takže jsem ráda, když jsem si mohla přečíst i tuto knihu, byť obsahuje kratší texty, některé nedokončené.
Témata plachtění a rybaření, které hodně spojují tuto sbírku textů, tu pro Ransomovy čtenáře jistě nejsou ničím překvapivým. Je to něco, co je pro autorovy příběhy typické a v tomto ohledu je to ten starý dobrý Ransome, jak ho čtenář zná.
Hodnocení této knize jako takové nicméně dávám průměrné. Přiznám se, že mi víc vyhovují ty jeho delší texty - ucelené romány. Nechci tvrdit, že by Ransome povídky neuměl. Já sama nejsem příliš povídkový typ a zrovna v případě tohoto autora jsem prostě zvyklá na jeho ucelená dobrodružství než jen kratší povídkové události.
Nicméně - z těch textů uvedených v této knize mne nejvíc bavily "Řeka je nade všechno" a "Ankou". A pak to torzo z románu Lysky na severu, což je mi líto, že už to autor nestihl dokončit, protože uvedený začátek tohoto příběhu byl velmi zajímavý, zábavný a vlastně napínavý.
Každopádně i přes mé průměrné hodnocení jsem ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou.