Vojna a trest: Putin, Zelenskyj a cesta k ruskej invázii do Ukrajiny přehled
Michail Zygar
![Vojna a trest: Putin, Zelenskyj a cesta k ruskej invázii do Ukrajiny Vojna a trest: Putin, Zelenskyj a cesta k ruskej invázii do Ukrajiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523490/bmid_vojna-a-trest-putin-zelenskyj-a-ces-651705c09be63.jpg?v=1696007616)
Kto je zodpovedný za túto vojnu? pýta sa ruský novinár Michail Zygar. A odpovedá: my všetci! Spisovatelia, historici i obyčajní Rusi a Rusky. Autor bestselleru Všetci mocní Kremľa, sa vo svojej najnovšej knihe zamýšľa nad koreňmi ruskej nenávisti voči Ukrajine, z ktorej vyvrela najhoršia vojna tohto storočia. Michail Zygar nás už toho o Rusku naučil veľa. Vďaka nemu vieme, kto v Kremli ťahá za nitky, aká bola cesta od imperializmu ku komunizmu i ako s tým všetkým súvisí Putin. Dvadsiaty štvrtý február 2022 však prekvapil aj jeho. Podstatnú časť svojej knihy Všetci mocní Kremľa napísal u kamarátky Nadje v ukrajinskej Buči. Nadja sa s ním dnes už nerozpráva, pretože si myslí, že je imperialista, ako všetci ostatní Rusi a Rusky. Túto knihu napísal aj preto, aby Nadji dokázal opak. Zygarova najnovšia kniha Vojna a trest je o mýtoch a o ľuďoch. O ľuďoch, ktorí sa po svojej smrti stali obeťami nemilosrdnej „dejinnej logiky“ slúžiacej potrebám mocných. A zároveň je aj o našich súčasníkoch. O Volodymyrovi Zelenskom, ktorého vnímame ako skutočného, no čoskoro sa aj z neho stane nesmrteľný hrdina. A je aj o Vladimirovi Putinovi, z ktorého sa už počas jeho života, stal symbol nadpozemského, univerzálneho zla. Ako presne sa to stalo? To je otázka, ktorú si kladie Michail Zygar. Ako novinár robil Zygar viackrát rozhovory s prezidentom Zelenským a mal prístup k mnohým významným hráčom – od politikov až po oligarchov. Ako expert na Putinove nálady a správanie strávil roky študovaním plánov Kremľa týkajúcich sa Ukrajiny a v tejto knihe prehľadne a chronologicky vysvetľuje, ako sme sa dostali až sem. Napriek tomu nejde len o dejiny Ukrajiny a zatiaľ krátku históriu prebiehajúcej vojny. Skôr ide o detektívny príbeh podaný z pohľadu páchateľa, o kroniku toho, ako Rusko počas posledných piatich storočí utláčalo Ukrajinu. Ako sa impérium snažilo o vychovanie lojálnych elít, ale v konečnom dôsledku aj tak nedokázalo potlačiť živú ukrajinskú spoločnosť. Táto kniha nedokáže napraviť minulosť ani prítomnosť, ale môže zmeniť budúcnosť.... celý text
Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2023 , AbsyntOriginální název:
War and Punishment: Putin, Zelensky, and the Path to Russia's Invasion of Ukraine, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojna a trest: Putin, Zelenskyj a cesta k ruskej invázii do Ukrajiny. Přihlašte se a napište ho.
![Wereden Wereden](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zygar byl jako vždy úžasný. Ačkoliv jsou mi dějiny Ukrajiny od perestrojky po současnost známy, tak tohle se četlo samo a člověk prostě hltá každé slovo a čeká, jak to dopadne, i když výsledek můžeme sledovat denně.
Kniha Vojna a trest: Putin, Zelenskyj a cesta k ruskej invázii do Ukrajiny v seznamech
v Mé knihovně | 38x |
2016 | ![]() |
2020 | ![]() |
2024 | ![]() |
2008 | ![]() |
Michail Zygar je mi ideologicky veľmi vzdialený, ale ešte som od neho nečítal knihu, v ktorej by pod vplyvom svojho svetonázoru ohýbal či prikrášľoval kľúčové skutočnosti s dopadom na celkový dojem, ktorý po prečítaní u čitateľa zostane. A ani táto kniha sa nestala výnimkou. Pán Zygar, 100% práca.
Pol hviezdy uberám kvôli práci vydavateľstva: každé malé dieťa vie, že správne je v Česku a do Česka, ale na Morave, na Slovensku, na Ukrajine a na Moravu, na Slovensko, na Ukrajinu. Ale vydavateľstvo uvádza DO Ukrajiny. To, že to tak píšu v Denníku N neznamená, že je to správne...
Užívateľka DK pod menom zipporah sa tu v komentároch rozhorčuje, že Zygar kritizuje ruských spisovateľov. On však nekritizuje ich dar písať, nekritizuje ich diela, nekritizuje ich ako spisovateľov. Afrorusa Puškina či Žida Brodského (a ďalších ruských spisovateľov) kritizuje za ich imperialistický postoj k susedným národom, ktoré Moskva stáročia ničila a ničí (nedávno Moskva pridala na zoznam teroristických organizácií pôvodný názov Karelska). Pretože spisovatelia mali a majú dopad na zmýšľanie spoločnosti, a keď sú hlásnymi trúbami propagandy, nemožno ich nekritizovať.
Kniha bola určená predovšetkým Rusom, aby vytriezveli z pokriveného velikášskeho vnímania ruských a sovietskych dejín, ale aj pre českého či slovenského čitateľa ako stručné dejiny rusko-ukrajinskej vojny (ktorá začala pár storočí dozadu) je to viac ako vyhovujúce. Číta sa to ľahko, človeka neunavia ani kyjevské kniežatá, ani kozáci, ani atamani, lebo všetko sa prelína s modernými dejinami, a od Chmelnického môžeme skočiť ku Kučmovi a späť. Naozaj podarene vymyslené.
Ukrajinskí nacionalisti by asi pri opise udalostí z roku 2014 kládli dôraz na iné veci a osobnosti, ale tak či onak nemám čo vytknúť.
Pre tých, čo sa o dejiny Ukrajiny aspoň povrchne zaujímali, pôjde o výrazne prehĺbenie znalostí. Pre tých, čo si myslia, že Ukrajinu vytvoril Lenin... pre tých to bude skutočne prelomové dielo.
Nemôžem však nepoznamenať, že hoci Zygar, súc liberálom, nazýva súčasný Putinov režim fašistickým, slovenskí aj českí historici dávno potvrdili, že je úplne ahistorické a fakticky nesprávne nazývať súčasné Rusko (či Ukrajinu) fašistickým alebo nacistickým. Putinov režim otvorene vychádza z boľševizmu (ideologicky), a ani po ekonomickej stránke nemá s fašizmom nič spoločné.