Vše temné a nebezpečné přehled

Vše temné a nebezpečné
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515189/bmid_vse-temne-a-nebezpecne-yOA-515189.jpg 4 125 125

Před rokem se Isabellin život navždy změnil: jejího synka Masona kdosi vzal z postýlky, zatímco ona a její muž spali ve vedlejším pokoji. Policie našla jen málo stop, a tak případ odložila. Isabelle však nedokáže najít klid, kromě občasného zdřímnutí či upadnutí do zvláštního stavu, kdy ztratí pojem o čase, nespala už rok. Celé její bytí se točí kolem hledání syna, ale ví, že takhle nelze žít. V naději, že se objeví nový svědek či stopa, souhlasí s rozhovorem do true-crimi podcastu, ale moderátorův podivný zájem o Isabellinu minulost ji zneklidňuje. Jeho neustálé vyptávání spolu s její těžkou nespavostí v ní probouzí nepříjemné vzpomínky na dětství, až začíná pochybovat o tom, co si pamatuje z noci, kdy Mason zmizel. Začíná pochybovat i o tom, komu vůbec věřit, včetně sebe samé. Je však odhodlaná zjistit pravdu za každou cenu.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr

All The Dangerous Things, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vše temné a nebezpečné. Přihlašte se a napište ho.

soukroma
01.12.2024 4.5 z 5

Anotace navnadila, začátek celkem zaujal, ale pak se to začalo hrozně táhnout. Nicméně jsem proložila jinými knihami a k příběhu se vrátila, nakonec celkem spokojená. Autorka totiž zabudovala do příběhu kde co a koho: psychopaty, manipulátory, náměsíčníky potýkající se spánkovou deprivací, a hlavně matky a jejich pocity a problémy s mateřstvím, včetně nebezpečné poporodní psychózy. A taky dětskou paměť a traumata. V závěru knihy se příběhy rozuzlují poměrně nečekaně, ale vcelku smysluplně. Jen mi začala hrdinka v tu chvíli docela vadit, protože neprojevila žádné očekávané emoce...
Autorka je mladá a přiznává, že s mateřstvím osobní zkušenost před psaním knihy neměla, proto je s podivem, že pocity, vztahy, atmosféru popisuje velmi věrohodně a stylově velmi pěkně (možná až trochu zeširoka a pomalý postup může čtenáře odradit). Knihu navíc zaplnila množstvím velmi trefných drobných postřehů ze života.

"Naše vzpomínky si s oblibou představuji jako zrcadlo: odrážejí výjevy z naší mysli, jež působí současně povědomě i naprosto cize. Zdeformovaně. Není to přesný odraz reality. Protože je však nemožné pohlédnout minulosti zpříma do očí, vidět ji zcela zřetelně, spoléháme na vzpomínky.
Musíme doufat, že nejsou příliš pokřivené nebo roztříštěné, že neohýbají realitu do podoby, která by odpovídala našim přáním."

"Násilí k nám koneckonců vždycky přichází po cestách, odkud bychom je nečekali. Namaskované, předstírající, že je něčím jiným. B. věděl, že není třeba stisknout kohoutek, abyste někoho zabili - občas stačí nabít pistoli, ona už vystřelí sama."

Pavlína2019
13.11.2024 4 z 5

Rozhodně dobře napsaná kniha. Téma únosu dítěte - takovýchto příběhů jsem četla již víc.
Moc se mi do něj nechtělo, ale rozhodně jsem chtěla dát šanci a zjistit, jestli mě závěr něčím překvapí.
Ze začátku jsem se nemohla moc začíst.
Autorka píše občas někdy až rozvětvené básnicky a našla jsem několik zvláštních či pro mě nepříjemných slov, ale to je pouze můj dojem.
V každém případě – velice zajímavý příběh, který obzvlášť na konci dost překvapí.
Takže ano, liší se od ostatních, nebylo to zbytečné čtení. Samozřejmě smutné a depresivní téma.
Myslím, že mohu doporučit.

Duchoslp
21.10.2024 4 z 5

Je zajímavé sledovat vývoj děje a pozorovat, jak je těžké pro Isabelle rozlišit, co je skutečnost a co jen výplod fantazie. Ale nakonec se dočkáme zajímavého rozuzlení

Co když je lepší nechat minulost spát...

21.08.2023

Pasažér, Zmije a další knižní novinky (34. týden)

20.08.2023

Kniha Vše temné a nebezpečné v seznamech

2022  78%Záblesk ve tmě
2023  84%Vše temné a nebezpečné