Všemi dary obdarovaná přehled
Mike Carey

Všemi dary obdarovaná série
1. díl >
Schovejte si svá tajemství tam, kde je příšery nenajdou. Desetiletá Melanie žije spolu s dalšími dětmi na vojenské základně, kde se pod přísným dohledem vzdělává. Nadprůměrně inteligentní dívka miluje staré řecké báje a její spřízněnou duší je učitelka slečna Justineauová. Zato seržanta Parkse, který hlídá děti jako dráb, nesnáší. Stejně jako doktorku Caldwellovou. Ale bez nich to asi nejde, když je základna obklopena zpustošenou krajinou, kde stejně jako ve zbytku země vládnou hladovci kanibalistická monstra, jež při honu za lidským masem nic nezastaví. Základna je však napadena a Melanii, slečně Justineauové, seržantu Parksovi, doktorce Caldwellové a vojínu Gallagherovi se podaří utéct. Společně se vydávají na cestu do Majáku, posledního místa v Británii, které se podařilo od nákazy zachránit. Jenže budou Melanii v Majáku chtít, když ji v blízkosti lidí popadá zoufalý hlad, jaký ještě nezažila?... celý text
Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno:Originální název:
The Girl With All The Gifts, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všemi dary obdarovaná. Přihlašte se a napište ho.

Hororové PostApo fantasy. V principu všednodenní realita současnosti, jen ten hororový rozměr je kapku civilnější, ale tím i nebezpečnější ;-). Carey (p.) nesepsal prostou zombie historku, jakými se člověk nasytil už v devadesátých letech. Pracuje s psychologií a vědeckým základem a jeho PostApo není bezúčelné a někam směruje. Vše stojí na čtyřech hlavních postavách ústřední dívce Melánii, její učitelce Justineové, zapálené doktorce Caldwellové a seržantu Parksovi. Klasická zdánlivě nesourodá čtyřka, která má šanci na přežití, dokud...
Carey čtenáře nešetří od samého počátku už jen tím, že do role pokusného, dá se říct týraného králíka postavil dítě. To je prvotní útok na psychiku čtenáře a je zřejmé, na čí stranu jej chce autor dostat. Současně však dítko vybaví takovými zmutovanými rysy, že čtenáře vzápětí postaví do opozice. Ale stále je to přece dítě... Na tomto rozporu je postavena celá zápletka, která nastavuje světlo na konci tunelu pro infikovanou, umírající společnost zmutovanou v hladovce. Uznávám, že Melánie dosahuje v 10 letech podivuhodné vyspělosti a mozek málem génia, ale je to pořád jen literatura a navíc scifi, která z definice realitu ohýbá. A tohle ani není ohnutá realita, jen vzácný jev. Spíš mi chybí argument, kterými jinak autor nešetří, pro zásadní změnu mutací už pro první generaci. Pochopení všech rozměrů příběhu pak pomáhá střídání pohledů podle vypravěče. Lze se tak de facto ztotožnit s každou z jednotlivých postav, protože žádná vlastně nechce škodit a ničit. Každá má své vlastní poslání a své vidění světa.

Audiokniha byla od začátku tak zajímavá, že si musím přečíst i další díl a rozhodně mám dárek pro milovníka postapo.
Ocenění knihy (1)
2016 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Nejlepší fantasy a horor)
Kniha Všemi dary obdarovaná v seznamech
v Mé knihovně | 301x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
antiutopie, dystopie, kakotopie zfilmováno anglická literatura thrillery zombie epidemie anglické romány postapokalyptická sci-fiAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2007 | ![]() |
2018 | ![]() |
2008 | ![]() |
2013 | ![]() |
Vcelku příjemné postapo. Sledujeme malou dívku, Melanii, která žije na vojenské základně a jediné co dělá je, že chodí do školy. Má moc ráda svoji učitelku. Ale všechno není tak jednoduché jak by se mohlo zdát. V tomto světě nastala epidemie a většina populace je napadená houbou (Last of us) a stala se z ní vlastně horda po mase toužících zombie.