Výbor z Květů zla přehled
Charles Baudelaire
Výbor ze slavné sbírka veršů, vydané poprvé v r. 1857, která v době svého vzniku vzbudila nesmírné pohoršení měšťácké společnosti. Sbírku tvoří 6 částí: Spleen a ideál, Pařížské obrazy, Víno, Květy zla, Vzpoura a Smrt. V básních je zcela obnaženo srdce člověka, rozpolceného mezi hrůzou před životem a extází z jeho krásy, člověka, který je nepřítelem každé prostřednosti a všednosti, se zálibou ve výstřední obraznosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výbor z Květů zla. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Výbor z Květů zla v seznamech
1997 | Květy zla |
1999 | Báseň o hašiši |
1979 | Malé básně v próze |
1974 | Francouzský symbolismus |
2001 | Umělé ráje |
Tak jsem zase jednou dostala chuť na nějaké verše. Před nedávnem jsem si přečetla Moderní básnické směry, tak jsem si vybrala jednoho z básníků, který mě zaujal a to Charlese Baudelaira. Některé z básní jsou ponurejší, jiné začínají skoro jásavě, ale najednou se promění a závěr je jiný. Jako by básník trochu žaloval na život i když v zápětí jej nádherně opěvuje. Ani se nedivím, že Baudelairovy verše popudily např. církev, jelikož často používá Ďábla, Boha spíš zatracuje. Mě se nejvíc líbila báseň o majácích a také o vínu. A hlavně nemohu nevzpomenout nádherný překlad Jaroslava Vrchlického.