Vycpávač zvířat přehled
Jarosław Grzędowicz
Klid, je to jen fikce. Nebo že by…? Takže věříte tomu, co vidíte… Střezte se! Známé a bezpečné bývá zrádné. Můžete zbloudit, když půjdete jednou z cest, zatímco v dosahu zraku je mnoho jiných. Budoucnost otevírá miliony možností, ale je to současnost, co vás zaskočí. Přemístěte kámen a impérium se zhroutí. Takže důvěřujete rozumu… Evidentně byste měli navštívit dílnu vycpávače zvířat, vstoupit na palubu U-Bootu, přežít Loisettin polibek, přečkat sibiřskou vánici nebo ochutnat speciality Východu. Zve vás autor Pána Ledové zahrady. Toto je sbírka jeho povídek, plná podivných věcí, silných hrdinů a temných tajemství. Jejich počet je… 13. První vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text
Povídky Sci-fi Fantasy
Vydáno: 2014 , TritonOriginální název:
Wypychacz zwierząt, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vycpávač zvířat. Přihlašte se a napište ho.
V osobě Jarosława Grzędowicze se nám představuje jedna z výrazných postav polské moderní fantastiky. Grzędowicz je znám především jako autor románů, ale tady jednoznačně dokazuje, že velmi dobře zvládá také povídky. Sbírka obsahuje celkem 13 tematicky různorodých povídek doplněných o zajímavý doslov autora, kde ke každé povídce připojuje své krátké vyjádření. Povídky lze rozdělit do dvou kategorii: je tam celkem 7 krátkých short stories napsaných pro přílohu magazínu a dále pak 6 delších povídek, které vznikaly pro různé tematické antologie. Z krátkých dobře vypointovaných povídek, které jsou na cca 5-6 stran se mi nejvíce líbily titulní Vycpávač zvířat s prvky černého humoru a dále humorný duchařský příběh Koníček tety Konstancie. Delší povídky jsou možná ještě zdařilejší. Líbily se mi Vlčí vánice (příběh z prostředí německé ponorky se zvláštním úkolem z roku 1944), Víkend ve Spezeku (poměrně děsivá vize totalitní společnosti), Buran vane z druhé strany (o střetu dvou různých realit) a Farewell Blues (zajímavá vize budoucnosti ohledně kontaktu s mimozemšťany). Já mám tyto povídkové sbírky opravdu rád a tato je skutečně povedená. Proto doporučuji k přečtení.
Soubor povídek od dobrého autora fantasy a sci-fi. Střídají se povídky kratšího a delšího pojetí. Autor skvělou formou ukazuje a popisuje věci, které Vás donutí se zamyslet. Celkově je to kniha líbivá a neurazí snad nikoho. Kdo má rád dobré povídky a rád si zkrátí sem tam cestu vlakem dobrým čtením, jen doporučuji.
Kniha Vycpávač zvířat v seznamech
Část díla
Benátský masopust
Buran vane z druhé strany
Farewell Blues
Hodinář a lovec motýlů
Koníček tety Konstancie
2007 | Pán ledové zahrady |
2008 | Pán ledové zahrady 2 |
2011 | Pán ledové zahrady 3 |
2013 | Pán ledové zahrady 4 |
2010 | Popel a prach |
Pokud je žánrovým měřítkem King, je VYCPÁVAČ ZVÍŘAT jeho fatalistická verze z východní Evropy. Většina povídek má hororový nádech, ale zároveň odkazuje na to, co je blízké jak Polákům, tak nám. Svá podhoubí mají buď již v panujících nebo v klubajících se diktaturách a mně bylo při čtení nejednou podezřele povědomě. Třeba v seznačním “Víkendu ve Spezeku připomíná návštěva hlavního hrdiny návrat do totalitního Československa. A ve “Farewell Blues - asi nejděsivější povídce knihy - přijímá hlavní hrdina nabídku mimozemšťanů na úplné vystěhování se ze Země. Jedinou dílčí nevýhodou VYCPÁVAČE je jeho nekoncepčnost. Je znát, že povídky předtím vyšly tam i onde. Ty delší - výtečné - jsou vystlány několikastránkovými jednohubkami rozličných kvalit. I kdyby měl ale člověk přečíst jen to rozsáhlejší šestero, stojí to sakra za to. Dobré! Bardzo!