Výdech přehled

Výdech
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537377/bmid_vydech-662f9c7c55131.jpg 4 164 164

Devět ohromujících povídek z blízkých realit, v nichž je něco zásadně jinak. Ted Chiang přináší fantastické odpovědi na otázky, které nás zajímají od nepaměti, a vnáší do nich nová dilemata. Kdybychom měli k dispozici portál v čase, daly by se vymazat naše vlastní skutky z minulosti? Nabídne-li se lidem možnost nahlédnout do nesčetných paralelních světů, jak konkrétně to dokážou využít — anebo zneužít? A jaký by na nás mělo dopad, kdybychom získali praktický důkaz, že svobodná vůle neexistuje? Pokud ve zcela jiných realitách platí stejné fyzikální zákony, můžeme dojít ke shodnému poznání? Co když hledáme ve vesmíru inteligentní život, ale on je tu po celou dobu s námi?... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: audiokniha , Audiotéka , Host
Originální název:

Exhalation, 2019


Interpreti: Libor Hruška , Kajetán Písařovic , Adéla Kubačáková
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výdech. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (37)

puczmeloun
12.07.2024 3 z 5

Znepokojivé. Stejně jako dříve čtená autorova sbírka Příběhy vašeho života. Spousta zajímavých nápadů, jen mi to nepřináší pouze pozitivní pocity ze čtení. Natož aby to bylo jednoduché čtení... Ať už jde o motivy náboženské, spolehlivosti paměti, svobodné vůle či neodvratného konce. Rámec, do kterého jsou však tyto motivy zasazeny, je vždy ještě o řád promyšlenější, neobyčejnější, nebo právě znepokojivější. Osobně mi nejvíce v paměti zůstal Výdech se svým specifickým stabilizujícím se vesmírem. A pak Pupek světa zaměřený na nábožensky-antropocentristický pohled na svět.

jirka0283
07.11.2023 3 z 5

Knihu jsem četl dlouho a když jsem na konci četl autorovy poznámky k povídkám, tak jsem u mnoha zapoměl o čem byly. Utkvěla první s časovými bránami a Životní cyklus softwarových objektů ale tam mi chyběl závěrečný garbage collector.


Vesmich
06.10.2023 5 z 5

Takový životní cyklus softwarových objektů jsem četla za sebou čtyřikrát ve smyčce a neomrzelo se mi to. S vyprávěním O kupci a alchymistově bráně hodlám otravovat každého, kdo mi násilím hubu neucpe a Úzkost je závrať ze svobody..óo jéje..... Také tam jsou povídky, které nebyly nic pro mě, třeba zrovna Výdech. Ten papoušek mě teda taky extra nebral a ta kreacionistická taky ne..no, takže si jdu ještě jednou přečíst buď Objekty, anebo Úzkost...asi Úzkost, ta je pořádně vostrá.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (5. týden)

31.01.2021


Knižní novinky (27. týden)

28.06.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Výdech v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených196x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených14x
v Knihotéce91x
v Chystám se číst192x
v Chci si koupit69x
v dalších seznamech4x