Vysněná smrt přehled

Vysněná smrt
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480987/bmid_vysnena-smrt-JWr-480987.jpg 4 45 45

Satirický román Vysněná smrt Leeny Krohnové patří k filozoficky nejambicióznějším počinům finsky psané prózy posledních desetiletí. Odehrává se v dystopickém světě, kde si člověk může zaplatit designovou smrt na míru, když ho omrzí žít, nebo naopak investovat do vidiny věčného života. Nespavostí trpící anestezioložka Lucia pracuje v ústavu jménem Vysněná smrt a současně v takzvané Mrazírně. První instituce nabízí zajištěným lidem „gurmánskou smrt“, kdežto klienti Mrazírny si nechávají zmrazit těla s vírou, že věda v budoucnu najde lék na nevyléčitelné nemoci i smrtelnost. Odtažitá lékařka se setkává s řadou zvláštních případů od problémových outsiderů a psychicky nemocných jedinců přes provinilce až po nešťastníky, které zkrátka zklamal svět. Všímá si také podivných událostí ve městě: plíživé pandemie náhlé staroby i zvláštního přírodního úkazu, kterému lidé říkají „zimní čmelák“. Magickorealistický text hledá odpověď na otázku, jak se vyrovnat s absurditou života i nenaplněnými sny, jak si uchovat zdravý nadhled ve světě přesyceném reklamou a nespravedlností a jak s grácií stárnout, ať už je vám pětadvacet, padesát nebo sto let. Kniha vychází s podporou FILI – Finnish Literature Exchange... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dokořán

Unelmakuolema, 2004

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vysněná smrt. Přihlašte se a napište ho.

azur
14.05.2024 3 z 5

Román, po kterém mám rozporuplné pocity.
Sledujeme běžný život doktorky Lucie. Ta pracuje jako anestezioložka v běžné nemocnici a také v zařízeních Vysněná smrt a Posterus. V tom prvním se zaměřuje na lidi, kteří chtějí zemřít, jak již název vypovídá. Posterus se zabývá zamrazováním těl.
Lucia se tak setkává například s Tottim, zvukařem slyšícím hlasy nebo Kassuem, který se přidal k jakési revolucionářské skupině.
Ve světě se také rozšířila nová epidemie - nemoc tzv. bludné staroby. Ta způsobuje tuhnutí končetin, zpomalení metabolismu či řídnutí kostí. Luciina kolegyně věří, že choroba byla vytvořena záměrně.
Ve městě se šíří zvěsti o neznámém svítícím čmelákovi. Spekuluje se, zda je to špionážní tah anebo jen přírodní úkaz. Co to však reálně je, se v knize nedozvíme.
Také máme možnost nahlédnout do nitra Narovi, který je synovec Lucii a přemítá nad existenci duchů, nad hinduistickými přednáškami a v neposlední řadě nad tím, že by se chtěl stát spíše rostlinou.

Na knize se mi líbila obálka a dělení kapitol, jelikož měly ideální délku. Mnohokrát mi přišlo, že kapitoly byly spíše náhodné povídky než souvislý příběh. Upřímně kapitola ,,Nová bakchanálie" byla až nechutná.
Autorka v díle předkládá úvahy. O smrti. O životě. O existenci duchů. Kniha je chvílemi podivná, chvílemi sarkastická. Ovšem zda jsem si něco uvědomila anebo odnesla, to se asi říci nedá. I tak jsem ráda, že jsem měla možnost v knize listovat, věnovat jí čas a poznat finskou literární tvorbu.

Dela111
09.03.2023 2 z 5

Finské literatuře většinou nerozumím, nesedí mi, a proto ji cíleně nevyhledávám. Nějak ty jejich hromady podivných úvah, depresí a zoufalství na každé straně nemusím. Nedávno jsem však přečetla jednu knihu od finského autora a nebyla špatná, tak jsem polevila v ostražitosti a tady se mi to nevyplatilo.
Vysněná smrt je filozoficky laděný román, přičemž témat je tu na poměrně útlou knihu docela dost. Není tu výrazná dějová linka, naopak je zde hodně přemítání o vztahu mezi životem a smrtí, román je až příliš lyricky laděný.
Z celé knihy oceňuji jen jediné téma a to je vynikající kritika určitého současného umění. Tyto pasáže byly povedené. Ostatní hromady existenciálních úvah a etických otázek šly bohužel mimo mě, nedotklo se mě to, toto zpracování mně prostě nesedlo.
Tato kniha rozhodně není pro každého, naopak možná více než jiné knihy potřebuje svého cílového čtenáře, někoho, kdo tohle finské podivno dokáže ocenit.

LooneyCZ
02.03.2023 4 z 5

Tohle bylo hodně podivné finské podivno. V hlavě mám spoustu námětů k přemýšlení a občas, když se rozhlédnu okolo sebe, mám pocit, že "svět se v p*del obracá". Podobně jako v téhle knize. Chjo.

Knižní novinky (45. týden)

07.11.2021

Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021

Kniha Vysněná smrt v seznamech