Yellowface přehled
Rebecca F. Kuang
Nevinné lži. Drsný humor. Fatálne následky... June Haywardová a Athena Liu sú vychádzajúce literárne talenty. Athena je miláčikom literárnych kruhov, o June sa to však povedať nedá. Keď sa June stane svedkom Atheninej prazvláštnej smrti, impulzívne sa rozhodne ukradnúť jej práve dokončený majstrovský rukopis. Čoraz častejšie sa však vynárajú dôkazy, ktoré ohrozujú jej ukradnutý úspech. Ako ďaleko je ochotná zájsť, aby si udržala to, čo si podľa seba zaslúži?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Yellowface. Přihlašte se a napište ho.
Myslím, že se mezi Vámi nenajde moc čtenářů, kteří by obálku této knihy neznali. Já osobně tohoto žluťáska vídám posledních pár týdnů celkem pravidelně. A jelikož si nenechám ujít žádnou novinku, kniha mě neminula.
A bohužel, jsem trochu zklamaná. Přiznám se, že od knihy jsem čekala daleko větší boom. Asi jsem se nechala až příliš strhnout davem. Co se týče příběhu, nemůžu tvrdit, že by nebyl zajímavý, to naopak. Každopádně mě nedokázal strhnout natolik, abych u čtení zůstávala v pravidelných intervalech. Od čtení jsem pořád ubíhala ke svým myšlenkám a mnohdy se mi i stalo, že jsem přečetla dvě stránky a vlastně jsem ani nevěděla o čem byly. Čtení chyběl drive.
Nad autorkou ale určitě nelámu hůl. Vím, že spousta lidí si jí chválí a byla by škoda odsoudit ji po první knize, která mi nesedla. Určitě si zkusím přečíst i Makovou válku. Třeba mě naopak nadchne! Uvidíme.
Na téhle knize mě nejvíc baví to, že si jí člověk může vyložit více způsoby. Samozřejmě je tu kritika knižního průmyslu, ale mě asi nejvíc zaujalo, to jak vykresluje skutečnost, jak fungují soc. sítě na veřejně známé osobnosti. Jaký odpad vlastně jsou, protože lidem umožňují přehazovat svoje mindráky na ostatní. Jsou bezpochyby doupě toxicity a bezdůvodné nenávisti, která pramení převážně z ovčího stereotypu. ,,Někdo se naváží do někoho na internetu. Měl jsem špatný den, hele přidám se k hejtu na osobu, kterou ani pořádně neznám, ale určitě se mi uleví!"
Baví mě taky to, že to co kniha ukazuje o sociálních sítích, je vlastně vidět i tady. Kniha samozřejmě nemůže být pochopena všemi, ale dá se to vyjádřit i konstruktivně. Ne zbytečným kydáním špíny.
Za mě si tahle kniha určitě najde místo mezi ostatními důležitými knihami, které mě ovlivnily
Ti, co byli prokleti, Mělký hrob a další knižní novinky (46. týden)
10.11.2024
Sejdeme se u jezera, Odvážná rozhodnutí a další knižní novinky (37. týden)
08.09.2024
Kniha Yellowface v seznamech
2022 | Maková válka |
2024 | Babylon neboli Nutnost násilí |
2023 | Dračí republika |
2024 | Spalující bůh |
2024 | Nažluto |
Příběh o touze prorazit za každou cenu, sžíravá satira na nekompromisní knižní průmysl i otázka etnických stereotypů. Nažluto je rozhodně zajímavý román, čtivý a svěží, ale trpí trochu nevyrovnaným tempem a nevím, jestli má dobrý konec. Ten ještě nechám uzrát.