Za soumraku přehled
Stephen King
Povídky a novely série
Co byste dělali, kdyby se váš dosavadní život najednou obrátil vzhůru nohama? Odpověď nabízí třináct strhujících příběhů, v nichž k takovému nečekanému obratu došlo. Dočtete se, k jakým koncům vedou laskavosti od cizích lidí: taková je povídka Rotoped o „dělnících“, kteří zasáhnou do cvičebního režimu jednoho malíře středního věku; nebo o slepé dívce Ayaně, která nečekaně navštíví umírajícího pána a políbí ho; či příběh o němém stopaři, který řidiči pomůže vypořádat se s manželčinou nevěrou. Jiné povídky vyprávějí o posedlosti a boji o moc: Káča utíká a utíká, aby ulevila bolesti; dva sousedé soupeří o kus půdy, až se oba ocitnou v úzkých, a muž, jenž se v povídce Odpočívadlo stane svědkem domácího násilí, se musí vžít do role spisovatele detektivek, aby mohl zasáhnout. A jindy dojde k nečekaným událostem, které lidem od základů změní život: David a Willa čekají po vlakové nehodě na příští spoj, až je nakonec zlákají světla hostince v nedalekém městečku. Zajdou si poslechnout pár písniček – a budou poslouchat už navěky. Tím výčet nekončí, ale ponaučení je zřejmé: buďte velmi opatrní při výběru svých přání, mohla by se splnit.... celý text
Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: 2020 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Just After Sunset, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za soumraku. Přihlašte se a napište ho.
Sbírka Za soumraku je pestrá, kromě zamračeného Maine se podíváme třeba na slunnou Floridu. Povídka V úzkých o sporu dvou podnikatelů je dokonalý fekální příběh. A taky ta o Emilce, která se od běhání ze zoufalství posune až k běhu o život. Nejlepší je povídka z New Yorku, kdy Scott dostane příležitost vrátit upomínkové předměty patřící kolegům, zpět jejich rodinám. Protože když je někdo jediný, kdo zůstal, tak musí!
Kvalita povídek je v tomto souboru dost nevyrovnaná, ale najdou se tu i dobré, kvůli kterým stojí za to si knihu přečíst.
Mě se nejvíce líbila "Věci, které po nich zůstaly", "Utíkej, Káčo, utíkej", "Němý" a "Harveyho sen".
Poslední povídka "V úzkých" je opravdu nechutná, tu si měl autor odpustit. Opět ale přesvědčil, že dokáže psát velmi sugestivně o čemkoliv …i o hovně.
Knižní novinky (37. týden)
06.09.2020
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
81%
Přečetla jsem znovu a nelituji. Za nejlepší považuji povídky Odpočívadlo, Utíkej, Káčo, utíkej, Pekelný kocour, ovšem největší bomba je povídka V úzkých. Tu jsem si fakt vychutnala.
Doporučení!