Zahrada přehled
Petra Dvořáková
Jak žít, když člověk dostane do vínku danajský dar? Dlouho neobývaná stará vila se zanedbanou zahradou. A jedna velká životní prohra navrch. Pětatřicetiletý Jaroslav Havlát se vrací do domu svého dětství ve chvíli vážného životního zlomu. Po zpackané „církevní kariéře“ hodlá začít nový život, poprvé konečně sám za sebe. Snad také s trochou naděje, ale především s nákladem vyhoření, samoty, s pocitem odcizení vůči všem a všemu. Jedinou laskavou náručí se mu stává zanedbaná zahrada a práce v ní. V odloučení mezi stromy, keři a květinami se pokouší znovu najít sám sebe a dát životu ještě nějaký smysl. Postupně se seznamuje se sousedy a stále víc začíná svému zvláštnímu odcizení přicházet na kloub. A s tím se dostavují i tísnivé konflikty, protože poznání sebe sama je děsivější, než dřív mohl snad jen tušit. Kudy vede hranice mezi odmítnutím a přijetím nepřijatelného? Najde se aspoň někdo, kdo mu porozumí a podá ruku? Existuje z této temné noci cesta ven?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zahrada. Přihlašte se a napište ho.

Knihu jsem poslouchala jako audio po té o mě na ní nalákala kolegyně z práce. Moc jsem nevěděla co od toho čekat takže jsem si říkala ze začátku že to bude fajn čtení. No jenže asi od půlky knížky už to tak fajn nebylo. Nemám k těmto lidem pochopení, ale on mě nějakým způsobem byl sympatický a říkala jsem si jak jedna blba shoda náhod dokáže udělat tolik škody. Ke konci se mě chtělo i brečet. A chyběl mě konec, na takové téma si myslím že by to chtělo více stránek.

(SPOILER) Kdybych věděla o čem kniha ve skutečnosti je, vyhnula bych se jí obloukem. Ale nakonec jsem ráda, že jsem jí přečetla, i když se jednalo o těžké téma. Nechci takové lidi chápat. Ale spisovatelka odvedla výbornou práci a donutila mě zamyslet se nad tím, jaké prokletí to je. Kdyby to skončilo tím, že se šel léčit, byla bych spokojená. Takhle přemýšlím kolik takto nemocných/neléčených lidí může být kolem nás.
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
Čtenářská výzva 2023 v číslech
02.01.2024
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Občas mám pocit, že čím víc má člověk ráj na dosah, tím víc do něj spěchá.“
„Nechci ztratit nic z tohohle okamžiku, chci v něm jen být a přeju si, aby trval věčně.“
„A teď toužím znovu nic nevědět a neznat, žít bez toho příšerného vědomí světa tam daleko, uvíznout navždycky v průzračném bytí ztraceného dětství.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Zahrada v seznamech
v Přečtených | 2 686x |
v Mé knihovně | 340x |
Audiokniha, moc hezky načtená.
Tenhle příběh se mnou zamával, nevěděla jsem, jestli mám být zhnusená a naštvaná nebo jestli mám cítit lítost. Petra Dvořáková to s emocemi prostě umí. Navíc to téma - málokomu se chce psát o takových věcech, určitě není jednoduché napsat o tom knihu, která nepobuřuje a nestaví autora do pozice,,úchyla,,.