Zahradničení bez rytí přehled
Stephanie Hafferty , Charles Dowding
Jak jednoduše a v souladu s přírodou pěstovat, skladovat a využívat vlastní úrodu. Zahradničit bez rytí – je to vůbec možné? A proč vlastně? Autoři této knihy (a mnozí jiní) svou zahradu tímto způsobem obdělávají již celá desetiletí. Ušetří si tak spoustu času i práce a zároveň tím podporují přirozené a udržitelné fungování půdy a celého ekosystému. Spolupráce s přírodou se jim pak vrací především v podobě zdravější a úrodnější půdy, která lépe hospodaří s vodou a v níž se rostlinám dobře daří. O své bohaté zkušenosti se Charles a Stephanie dělí v této ucelené publikaci, v níž se láska k zahradničení a přírodě snoubí s praktičností a jednoduchost s hojností. Metoda bez rytí je přímočará. Nejprve odstraníme plevel nanesením mulče – pokrývky, pod níž mohou užitečné půdní organismy dál nerušeně fungovat. Když totiž půdu narušíme rytím, značnou část těchto organismů poškodíme či zcela zničíme. Půvab zahradničení bez rytí spočívá také v tom, že půda se nepotřebuje tak jako po narušení uzdravovat za pomoci plevelů, takže jejich výskyt přirozeně klesá. Mulčování vrstvou kompostu dodá půdě zároveň výživu i ochranu, záhony získají krásnou tmavou pokrývku a vaší zahradnické invenci nebude stát nic v cestě. Kniha obsahuje základní informace od založení zahrady až po úspěšnou sklizeň a skladování úrody a současně nabízí spoustu tipů a receptů na zpracování a využití zeleniny, ovoce a bylin jak přímo na zahradě, tak v kuchyni a v celé domácnosti. Takže kromě vytváření záhonů, předpěstovávání, sázení a efektivního plánování se od autorů můžeme naučit vyrábět domácí kosmetiku či přípravky proti škůdcům a také připravit leccos dobrého na zub.... celý text
Literatura naučná Zahrada
Vydáno: 2019 , Rybka PublishersOriginální název:
No Dig Organic Home & Garden, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zahradničení bez rytí. Přihlašte se a napište ho.
Kniha pro klasické zahrádkáře, pro které je permakultura a ekozahradniceni moc alternativni hippie věc.
Aneb zvyšte si výnosy tím, že se vykvajznete na práci. Není to geniální?
Důkazy experimentem přiloženy i s fotografiemi.
Jo a aby kniha nebyla moc tenka, je tom mrtě receptů. Tak se neleknete.
Jako první bych zmínil, že opravdu celá kniha není o zahradničení bez rytí, tomuto tématu se plně věnuje asi tak pětina knihy.
Což je ale asi dobře, protože mě samotného zajímalo, co tam bude autor psát na 220 stran.
Zbytek je takový průstřel zahradničením, zavařováním apod.
Musím ale říct že výsledek je opravdu dobrý. Jak to u takových knih bývá, zkušenému zahradníkovi více méně nic nového neřekne, ale některé pasáže mi dali něco nového. Pro začátečníky je to moc dobrý kousek na čtení.
Kniha Zahradničení bez rytí v seznamech
zelenina pěstitelství, pěstování pěstování bylinek permakultura sušení kuchařské recepty ekologická zahrada, ekozahrada
Pre začiatočníkov super vec, ako si troška urobiť prehľad a čo to vyskúšať. Dá sa to robiť aj troška inak ako kedysi a zároveň vidieť výsledky vašej práce. Okrem tipov ako zahradkárčiť bez toho rýľa a čím si pomôcť je v knihe aj dosť receptov a rád ako spotrebovať, či uchovať vašu úrodu aj mimo letných mesiacov. Mnohé poznám, ale niečo tam bolo aj nové a rada si knihou listujem aj len tak, je pekne spracovaná.