Zámek přehled

Zámek
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434610/bmid_zamek-viK-434610.jpg 4 1408 1408

Hlavním hrdinou románu Zámek je mladý zeměměřič K. Přijíždí neznámo odkud do neznámé vesnice, aby zde provedl geodetické měření. Brzy si všimne, že mu místní obyvatelé nevěří a bojí se ho. Situaci zpočátku příliš nerozumí, ale postupně pochopí, že celý zdejší život ovlivňuje prostřednictvím různých více či méně významných byrokratů tajuplný zámek nad vesnicí. Proč ten, kdo ho do vesnice povolal, mu najednou začíná házet klacky pod nohy? Absurdně groteskní Kafkův román patří mezi jeho vrcholná díla. Do dnešních dnů má tato kniha stovky, ne-li tisíce fascinujících výkladů a je naprosto jisté, že nenechá v klidu ani současného čtenáře, protože Kafka ve své rozporuplnosti – to je XX. století, kam všichni alespoň jednou nohou patříme.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Omega

Das Schloss, 1926

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zámek. Přihlašte se a napište ho.

ozzak
předevčírem 5 z 5

Další kniha výborny ale taky náročný Roman od France Kafky opět plný absurdyt. Hlavní hrdina zase je pod jménem k jako zemeric je najmut zámkem aby provedl jisté ale neví jaká měření do vesnice pod zámkem. Ale pro příjezdu do vesnice se dostává do bizarního střetu s biokracii ze zámku díky které má taky problémy ve vesnici a dostává, se stále více do pocitu že svůj osud nemá vůbec ve své moci jak jeto běžně ve věčine knih od France Kafky. Rád se ke knize rád vrátím a přečtu si dalsi knihy od autora

Teddy2023
18.02.2025 3 z 5

Kafkovy knihy patří k náročným dílům filozofického rázu.
"zámek" je krátke dílo, avšak rozvláčné a plně monologů, přestože se Vám během čtení bude zdát, že se tam nic neděje.
Tuhle četbu nedoporučuji každému - myšlenky a motiv autora se těžko hledá.

DoubleDCZE
09.01.2025 3.5 z 5

Jak jsem adoroval Proces, tak Zámek jsem si při čtení vůbec neužíval. Několikastránkové monology postav o ničem, děj bez nějakého většího posunu klidně několik kapitol. Je možné že to byl autorův záměr aby zachytil frustraci hlavní postavy, nicméně dlouhé kapitoly bez příběhu mě od čtení odrazovaly a měl jsem problém vůbec knihu dočíst.

Kniha Zámek v seznamech

v Přečtených2 126x