Zámek (2004) | Databáze knih

Zámek přehled

Zámek
https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59468/bmid_zamek-T5c-59468.jpg 4 1408 1408

Hlavní roli v románu hraje zeměměřič K., který je zámkem povolán do vesnice, aby zde provedl úřední měření. Už při svém příchodu se setkává se zvláštnostmi zdejšího prostředí, především pak samotných obyvatel, kteří z něj mají strach, straní se ho a bojí. Kvůli úředním nesrovnalostem mu starosta obce nechce dát zeměměřičskou práci a přiděluje k němu dva otravné pomocníky. Po románku se zdejší vysoce postavenou servírkou Frídou z Panského hostince, která je údajnou milenkou váženého a obávaného zámeckého úředníka Klamma, se K. dostává do nemilosti hostinské, je vyhozen z Hospody u mostu a je mu nabídnuto místo školníka. Zde nalezne útočiště i se svou snoubenkou. Jejich vztah však netrvá dlouho. Po návštěvě zámeckého posla Barnabáše, jehož rodina je ve vesnici nechvalně proslulá kvůli skandálu sestry Amálie, se po debatě s mladší ze sester - Olgou - dovídá mnoho o hierarchii na zámku, o postavení úředníků a pravidlech ve vesnici...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zámek. Přihlašte se a napište ho.

ozzak
24.02.2025 5 z 5

Další kniha výborny ale taky náročný Roman od France Kafky opět plný absurdyt. Hlavní hrdina zase je pod jménem k jako zemeric je najmut zámkem aby provedl jisté ale neví jaká měření do vesnice pod zámkem. Ale pro příjezdu do vesnice se dostává do bizarního střetu s biokracii ze zámku díky které má taky problémy ve vesnici a dostává, se stále více do pocitu že svůj osud nemá vůbec ve své moci jak jeto běžně ve věčine knih od France Kafky. Rád se ke knize rád vrátím a přečtu si dalsi knihy od autora

Teddy2023
18.02.2025 3 z 5

Kafkovy knihy patří k náročným dílům filozofického rázu.
"zámek" je krátke dílo, avšak rozvláčné a plně monologů, přestože se Vám během čtení bude zdát, že se tam nic neděje.
Tuhle četbu nedoporučuji každému - myšlenky a motiv autora se těžko hledá.

DoubleDCZE
09.01.2025 3.5 z 5

Jak jsem adoroval Proces, tak Zámek jsem si při čtení vůbec neužíval. Několikastránkové monology postav o ničem, děj bez nějakého většího posunu klidně několik kapitol. Je možné že to byl autorův záměr aby zachytil frustraci hlavní postavy, nicméně dlouhé kapitoly bez příběhu mě od čtení odrazovaly a měl jsem problém vůbec knihu dočíst.

Kniha Zámek v seznamech

v Přečtených2 128x