Zápisky mladého lékaře přehled
Michail Bulgakov
Řada povídek vznikla na základě deníkových záznamů mladého autora, který vystudoval medicínu a podobnou praxi absolvoval. Vzdálenost od veškerého kulturního dění, osamělost, nedostatečné zdravotnické vybavení, nevzdělanost a tmářství a konečně i pracovní vyčerpanost do značné míry přispěly k duševnímu i profesionálnímu zrání tohoto ruského spisovatele.... celý text
Literatura světová Povídky Biografie a memoáry
Vydáno: 2019 , Městská knihovna (Praha)Originální název:
Записки юного врача (Zapisky junovo vrača), 1926
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zápisky mladého lékaře. Přihlašte se a napište ho.
Ranný Bulgakov, kvalitné, ľahké čítanie -- ide síce o poviedkovú sériu, ale jednotlivé príbehy akoby boli skôr kapitolami voľnej novely. Je to vlastne do veľkej miery stále aktuálna knižka. Pre medikov to musí byť vyložene "sranda." Sú tam naozaj vtipné pasáže, občas je to aj tvrdšie a smutnejšie, atmosféra vidieckej nemocnice je geniálna. Tento rok mám fakt šťastie na knihy. :)
1 000 eknih zdarma ke stažení (4. díl)
30.04.2019
Kniha Zápisky mladého lékaře v seznamech
lékařské prostředí Rusko nemoci autobiografické prvky první pomoc podle skutečných událostí zfilmováno – TV seriál
Část díla
1987 | Zápisky mladého lékaře |
1989 | Psí srdce |
1987 | Divadelní román / Mistr a Markétka |
1969 | Bílá garda |
Byť lekárom niekde na zapadnutej derevni v cárskom Rusku, to bol teda hnus a chcelo to mnoho sebazaprenia. Žiadna elektrina, len petrolejky, všade samý popol, smrad a všetky možné choroby vrátane syfilisu (koniec koncov naň umrel aj Lenin), ako bonus tak sto pacientov denne. Hoci poviedky nemusím, tu mi nevadili, pretože čo poviedka, to jeden samostatný príbeh a dohromady čitateľ dostáva ucelený obraz niekoho, kto sa síce mnoho naučil, no prax mu chýba. Kniha je vo svojej podstate tragická, treba si uvedomiť, že podobným spôsobom boli do praxe vrhnuté tisícky lekárov/lekárok všade možne po svete, len málokto o tom písal. Pravdepodobne by sme mnohým zážitkom, čo sa reálne stali, veľmi ťažko uverili - a mnohé určite nemali šťastné konce.