Zápisky z podzemí přehled

Zápisky z podzemí
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12817/zapisky-z-podzemi-G0X-12817.jpg 4 269 269

1864, publicistická novela, v níž autor vyslovil svou koncepci člověka, s nímž nelze proti jeho vůli manipulovat, i kdyby to mělo být k jeho prospěchu a ve jménu pokroku.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Slovart (ČR)

Записки из подполья (Zapiski iz podpolja), 1864

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zápisky z podzemí. Přihlašte se a napište ho.

capricorn__
27.07.2024 4 z 5

Pro potenciální čtenáře bych sem rád napsal, že anotace je poměrně zavádějící. Líza se v knize objevuje až později a okrajově - hraje sice důležitou roli, nicméně se kniha netočí kolem ní. Hlavním bodem knihy je vypravěč - a předně pak jeho psychika, kterou Dostojevský mistryně rozebere ze všech různých stran. (Chvílemi ho tak nenávidíte, posléze s ním trochu souzníte, a pak se vám až hnusí.) Děj (prakticky neexistující) je tak složen z různých cest do jeho myšlenek, uvažování a vnímání. Pro fanoušky psychologických novel toto bude klenot. Ti, kdo hledají typický román (viz např. "Zločin a trest"), budou zklamaní. Já hodnotím vysoko, jelikož mě četba bavila - celou dobu jsem žasl nad tím, jakým všestranným spisovatelem Dostojevský byl. "Zápisky z podzemí" jako by byly napsány někým úplně jiným a dost předběhly svoji dobu.

shnilaspageta
27.03.2024 5 z 5

Vážení, zde se jedná o literární klenot! Autentická sonda do hloubi nitra zbytečného člověka. Zatím se mi nestalo, že bych byl až natolik unesen popisem prostého, ale zároveň neobvyklého životního příběhu. Jak by pronesl ruštinou políbený člověk „это просто шедевр.“ Nelze udělit jiný počet hvězd, než-li 5.

Robodlak
27.07.2023 5 z 5

Psychologická sonda do lidské malosti, ze které můžete mít pořádnou depresi. Skvěle napsané, ale podruhé bych to už nedal.

Kniha Zápisky z podzemí v seznamech