Zavřu oči v modlitbě přehled
Lars Kepler
Divadelní prkna prý znamenají svět. A klíč je v tom, že jsou vratká. Ne-li přímo ztrouchnivělá záští. Soukromou detektivní kancelář Julie Starkové vyhledá hvězda stockholmského Královského činoherního divadla Bianca Salová, vyděšená z toho, že ji v bytě stalkuje bývalý brazilský milenec. Na balkoně jí nechal ptačí mrtvolku a nejspíš se mu podařilo proniknout i na obnovené zkoušky Macbetha, kterého rozevlátá herečka s kolegy právě nacvičuje. To se celebritám občas stává, ale potíž je v tom, že Biančin milý má být už tři roky po smrti. Vyšetřovatelka s hůlkou, jizvami a notně pošramocenou duší se proto rozhodne dělat klientce stráž i v budově divadla, avšak vše nasvědčuje tomu, že i v zákulisí střežené scény si vetřelec ví rady. Není zdejší? Zatímco soubor dál zkouší, vztahy se vinou hereckých móresů vyhrocují, okruh podezřelých se zvětšuje a pak… Nezapomínejme, že Shakespearovo drama líčí krvelačné formování vraha a jedy v něm vaří trio čarodějnic!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , OneHotBookOriginální název:
Jag blundar och ber, 2024
Interpreti: Veronika Lazorčáková
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zavřu oči v modlitbě. Přihlašte se a napište ho.
První díl série Klíč měl za mě pár výtek, které mi ale nezkazily zážitek ze čtení natolik, že bych už druhému dílu nedala šanci.
I když je příběh spíše klidnější, neodehrává se tolik zvratů, tak je zajímavé sledovat, jak jednotlivé dílky skládačky do sebe zapadají.
Kniha obsahuje krátké kapitoly, díky kterým je příběh čtivý a rychle plyne.
Ohledně postav. Minule jsem na Julii byla dost přísná a trochu jsem ji i křivdila. Je důležité si uvědomit, že hlavní hrdinka si něčím prošla a její chování není takové, jak by se dalo očekávat. To ve mně vzbudilo dobrý dojem, protože to ukázalo Julii v její lidštější povaze. Zároveň to trochu skřípalo v dialozích mezi ní a ostatními postavami, které místy působily uměle.
Sid opět nezklamal. Jeho záchvaty smíchu utvořily v příběhu uvolněnou a příjemnou atmosféru.
V ději je dost detailních popisů, ať už zkoušek Macbetha, ohledně Juliina života nebo jejího plavání v bazénu. Kniha je napsána stylem, co doopravdy vidíme. Například u výslechu se nepopisuje pouze ten, ale i to, že Julii sklouzly oči k parapetu, na kterém sedí holub. Líbilo se mi to. Dodávalo to ději na reálnosti.
Jako ve správné detektivce byly momenty strachu, napětí, ale i vzrušení. Poslední zmíněné v milostném slova smyslu.
Závěr nemohl skončit napínavěji. Doufám, že další díl bude co nevidět.
Zavřu oči v modlitbě jsem si užila a líbila se mi mnohem víc jak první díl. Osobně mě potěšilo umístění děje do divadelního prostředí. Za přečtení rozhodně stojí.
Děkuji Nakladatelství Host za poslání výtisku.
Ani druhá kniha série mě nezklamala, dobře zpracovaný příběh a vyšetřování plné slovíčkaření, chytáků a narážek. Příjemná varianta proti vyloženě akční krimi. Trochu mně vadilo množství překlepů, ale jinak super.
Prokletí svatých, Plameny války a další knižní novinky (25. týden)
16.06.2024
Kniha Zavřu oči v modlitbě v seznamech
Kniha mě bavila ne že ne, ale první díl se mi líbil o něco víc, tady se autor snaží v dedukci kopirovat Hercula Poirota sice se mu to trochu daří, ale za mě kniha je spíš průměrná detektivka. Dávám 65%.