Zbraně metabarona přehled
Alejandro Jodorowsky
Kde se vlastně vzala kasta metabaronů a jak se dostali na planetu Marmola? Kde mají původ jejich nemilosrdné válečnické zvyky? Jak se poslední z metabaronů, bezejmenný, stal absolutním válečníkem a kde si opatřil svoje všemocné zbraně? Jodorowského sága ve své komplexnosti a košatosti vyvolává spousty podobných otázek. A mnoho z nich vám zodpoví společné vydání dalších dvou komiksů patřících do „Jodoverza“. Castaka je příběh o tom, jak žili předkové metabaronů na své domovské planetě Ahúru, jaké boje a oběti tam podstoupili a jak se v bolestech zrodil jejich bojový kodex bušitaka. Příběh Dayala, prapředka klanu, a jeho rodiny, kreslil na Jodorowského scénář vynikající španělský výtvarník Das Pastoras, který se českému čtenáři představuje poprvé. Metabaronovy zbraně odhalují pohnutky a osudy na druhém konci ságy, u posledního, bezejmenného metabarona. A pohnuté byly i osudy samotného komiksu: skvělý kanadský kreslíř Travis Charest stihl při své maniakální a pomalé metodě nakreslit jen jeho část a práci musel dokončit Zoran Janjetov, jehož působivou kresbu známe i z děl Technokněží a Před incalem. Vznikl tak nezvyklý útvar, který podivuhodně doplňuje pestrou mozaiku Jodoverza.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zbraně metabarona. Přihlašte se a napište ho.
Další dva dílky do světa vytvořeného Alechandrem, který nijak nevybočuje ve své brutálnosti, úchylnosti a velkofatalismu ze zavedených kolejí. I přesto se povedlo do díla dostat poctivou porci originálnosti, aspoň já tedy neměl pocit, že by se krušné příhody metabaronské famylyje nějak moc okatě opakovaly. Kresba standardně špičková. Až vyjde něco dalšího, tak to bez váhání kupuju.
Dvě „komiksové povídky“ v jedné knize. Castaka se vrací do počátků linie Metabaronů, vypráví drsný příběh původu rodu, brutální příběh plný krve a násilí z válečnické společnosti. Osvětluje některé detaily Metabaronova rodu. Příběh je přímočarý, jednoduchý a vlastně již známý a sleduje osudy hrdinů až na důležitou planetu Marmola. Jak bývá v případě Metabarona obvyklé, cesta je to plná násilí a neustálého boje. Kresba, zejména charakterů, mi tentokrát moc nesedla, ale zřejmě to byl autorů záměr.
Druhá povídka je rozsahově kratší a poněkud divná. Jakkoliv se mi více líbila po vizuální stránce – je zde přirozenější a líbivější kresba – příběhově je neuchopitelná. Příběh je krátký a intenzivní, čtenář se setkává s bezejmenným Metabaronem, jehož cíl je vlastně nevím. Metabaron putuje vesmírem, sbírá zbraně, bojuje s nepřáteli, překonává sám sebe, jeho souputníky jsou věrná loď Korvína a robot Tonto. Vše směřuje k závěrečnému kataklyzmatu. Co dál? Vlastně nic, je to taková neuchopitelná komiksová jednohubka.
Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)
26.06.2022
Kniha Zbraně metabarona v seznamech
2014 | Kasta metabaronů |
2011 | Incal |
2013 | Borgia |
2015 | Psychomagie |
2018 | Šílená ze Sacré-Coeur |
Příjemné počtení, ale na Metabarony už to samozřejmě nemá. První příběh rozhodně lepší.