Zelená léta přehled
Archibald Joseph Cronin
Román o neradostném dětství chlapce, který je po smrti rodičů vychováván v bigotní skotské rodině. Zcela odlišné prostředí, přísná protestanská domácnost, chudoba i náboženská nesnášenlivost nechávají chlapce ve zcela nedětské osamělosti. Oporu nalézá v jediném členovi nové rodiny, ve svém dědečkovi, který jako jediný chápe v této dusivé atmosféře dětská přání a s přibývajícími léty i chlapcovu touhu po vzdělání. Pro nadaného Roberta není v této rodině ani pomyšlení na další studium - rodina očekává, že bude co nejdříve vydělávat a samotný hrdina se s tím smíří. Je to právě všemi opomíjený dědeček, který jako poslední čin svého života umožní chlapci jeho touhu splnit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zelená léta. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem (jako některé další) uzmul v nádražní knihovničce. Po Velké neznáme možná dílko méně napínavé, ale četlo se velmi příjemně. Pěkný vhled do prvních dekád 20. století dělnického, intelektuálního a náboženského Skotska. A podobně jak Velká neznáma končí dílo dobrou a spravedlivou věcí, nicméně nepřeslazeně a s otazníkem, jak budou další dny hrdinů románu plynout. Rád jsem si přečetl a knížku zase poctivě vrátím do nádražní knihovničky Zlín – Střed.
Pocit satisfakcie je pri tejto knihe neskutočný. Príbeh je nesmierne pútavý, občas milý, občas tvrdý, proste ľudský.
Kniha Zelená léta v seznamech
1974 | Hrad mistra kloboučníka |
1993 | Příhody z černého kufříku |
1972 | Citadela |
1972 | Tři lásky |
1947 | Zelená léta |
Očistná, dojemná a přitom nepřeslazená kniha, takové tištěné antidepresivum.