Země Lhostejnost přehled

Země Lhostejnost https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115846/zeme-lhostejnost.jpg 4 104 104

Kniha Země Lhostejnost přináší úplný soubor politických komentářů Karla Kryla z let 1990-93. Je nejen splátkou jednoho z výrazných dluhů, které máme vůči jejímu autorovi, ale i překvapivě aktuálním a výrazným hlasem do diskuse o přítomnosti a budoucnosti české společnosti, politiky a kultury. Krylovy články ukazují, jak mimořádného a vskutku nezávislého politického komentátora v něm česká a slovenská společnost ztratila. Vzhledem k nepřízni rozhlasových a novinových redaktorů na počátku devadesátých let neměl Karel Kryl možnost své publicistické texty představit širší čtenářské a posluchačské obci. I proto jeho komentářů vzniklo mezi léty 1990 a 1993 jen dvacet osm. Dosah regionálních periodik Moravskoslezský den a Znojemsko, v nichž většina těchto textů vyšla, byl minimální. Kniha Země Lhostejnost zásadním způsobem doplňuje obraz zpěváka, skladatele a básníka Karla Kryla. Ukazuje jej jako výsostně politického člověka se širokým vzděláním, záběrem zájmů a tvořivě blízkým vztahem k českému jazyku, který ve své publicistice rozvinul jako málokdo z jeho generace.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země Lhostejnost. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Iki1
27.12.2023 5 z 5

Knížku otvírám o Vánocích, v době, kdy většinou bilancuji ten rok odcházející a vyhlížím do roku následujícího. Protože jsem starší ročník a s Krylem jsem zažíval nejen rozdělení Československa, ale i třeba "bratrskou" pomoc, mluví mi z duše. Jiná věc je, že tehdy, na začátku devadesátek, jsem mu moc nechtěl naslouchat. Dnes, kdy jsou Klausové a Zemanové na smetišti našich dějin, je hodně zajímavé přečíst si jeho komentáře a zamyšlení. A tiše smeknout, protože skutečně viděl i v té uměle vytvořené mlze. A onoho "zaklínaného optimismu" u nás valem ubývá, je-li ještě jaký. Škoda té opravdu velké, ale bohužel promarněné šance.

ladyfromskye
06.08.2022 1 z 5

Což o to, psané je to pěkně (pomineme-li, že ve druhé části už se Kryl opakuje nebo rovnou vykrádá sám sebe), v lecčems viděl hodně dopředu, ale ten tón "já jsem ten nejlepší a vy ostatní mi jen ubližujete", ten tón "já jsem tu sice dvacet let nebyl, ale vím o vás a o tom, jaké to tu bylo, úplně všechno", ten tón se mi vůbec, vůbec nelíbí. Hodně mi to připomnělo mou špatnou zkušenost s autobiografickou knížkou Elišky Haškové Coolidge. A tak si mě tu klidně ukamenujte, ale víc jak 1* prostě nedám.


helena8303
06.03.2022 5 z 5

Za bolšána jsem ho milovala. Po listopadu jsem na něj zanevřela.
Volila jsem 20 let ODSku a bylo mi líto, že se dal k socanům.
Dneska před ním smekám!
Viděl daleko dál, než já.
Nedal se k socanům, byl vždycky sám za sebe. Né politik, ale Člověk.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Země Lhostejnost v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených152x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených13x
v Knihotéce85x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit13x

Štítky knihy

fejetony politika politické fejetony komentáře

Autorovy další knížky

Karel Kryl
česká, 1944 - 1994
1990  90%Kníška Karla Kryla
2012  88%Země Lhostejnost
1997  95%Básně - Spisy II
1994  90%Půlkacíř
1994  96%Krylogie