Země zaslíbená. Mystifikované dějiny národa českého přehled
Jan Drnek
Země zaslíbená představuje celou obsáhlou sbírku mystifikací, zaměřenou na historii Čechů a jejich státnosti, počínaje příchodem kmene Čechů do kotliny zvané Bohemie a konče žhavou současností. Jde o známá i nikdy neuvažovaná kdyby…, týkající se vraždy knížete Boleslava, bitvy u Lipan, krále Jiřího z Poděbrad, bitvy na Bílé Hoře, dobytí Vídně Turky, císařů Maxmiliána a Františka Josefa I. Vše bohatě doplněno mapami a technickými dodatky. Drnkovy mystifikace nejsou jen hrou s dějinami a rozptýlením. Autor neklame kvůli laciné zábavě. Přestaví reflektory a nasvítí scénu našich skutečných dějin z nezvyklých úhlů, takže čtenář může zahlédnout to, co bylo dodnes skryto v šerých zákoutích dokonce i profesionálním historikům, neboť jak sám říká: Dějiny jsou vždy již rekonstrukcí. Dějiny jsou výkladem souvislostí. A především – dějiny nejsou o minulosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země zaslíbená. Mystifikované dějiny národa českého. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem začal číst dvakrát. Poprvé jsem čtení odložil po několika úvodních stránkách, protože osidlování střední Evropy a především kotliny Bohemie mi přišly strašně nezáživné. V tomto roce (2024) jsem se do čtení pustil znova. Po přelouskání této, nijak záživné kapitoly (až na Sáma a Svatopluka), jsme se konečně dostali k Václavovi a Boleslavovi. A tady mě to začalo bavit. Následně jsme se přenesli k Lipanů, na Bílou horu, do obležení Vídně, k císaří Maxmiliánovi, Josefovi I atd. Kniha není fiktivní koplet našich dějin. Jde pouze o části, které popisují skutečný historický základ, ale v jisté části se stane něco jiného, než známe (vítěztví Prokopa Holého u Lipa, výhra protestantů na Bílé hoře aj.) a následně autor předkládá svoje události coby kdyby a musím uznat, že ne úlně mimo - i když některé události jsou opravu neuskutečnitelné. Čtení bylo velmi zajímavé a občas doslova strhující, ale některé popisy, sahající do hloubky myšlení, byly místy takové nijaké. O událostech po Sametové revoluci jsem se nikdy nezajímal a pokud si to autor trochu domyslel, tak bych tomu i tak věřil. A samotný závěr knihy? S tím nelze nic než souhlasit. Je to opravdu hromada hnoje :)
Výborné. Četl jsem pár knih na téma alternativní historie, ale žádná tomu se nevyrovná. Autor si vybere určitý klíčový bod dějin a zkouší domyslet, jak by to mohlo dopadnout. A zde to ne vždy dopadá pro našince dobře.
A toho Maxmiliána jsme se po 10 letech dočkali ve formé monumentálního díla.
Kniha Země zaslíbená. Mystifikované dějiny národa českého v seznamech
2011 | Žáby v mlíku |
2016 | 1938: Věrni zůstaneme |
2010 | Žába a škorpion |
2016 | Žáby na prameni |
2012 | Žáby v bouři - Operace Barbarossa naruby |
8/10. V podstatě povídky v Drnkově mystifikačním stylu. Opět zajímavost, která vás nutí hledět do minulosti a nejistě se škrabat na hlavě. Edit Našeho Vojska opět příšerný. Na výrazné propisování autorova světonázoru do díla jsem si už dávno zvyknul a nevadí mi, alespoň mám pocit větší provazanosti, i když s ním kolikrát nesouhlasím.