Žena na nedeľu přehled

Žena na nedeľu
https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62327/zena-na-nedel-u-62327.jpg 4 24 24

Hrdinou tohoto románu je Turín, město šedivé a geometrické, zakládající si na své neokázalosti a civilnosti až k jakémusi snobství naruby. Před přivandrovalci z jihu se zdvořile a nenapádně uzavírá na sedm západů do ulity svého dialektu a svých předsudků. A tak se pátrání po vrahovi pochybného architekta Garrona mění pro Sicilce komisaře Santamariu v jakousi šachovou partii, kterou s pocitem rostoucí bezmoci svádí s neprůhledným „prostředím“.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

La donna della domenica , 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žena na nedeľu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

ludek.n
29.08.2022 4 z 5

Paní z neděle to je italská detektivní škola jako vystřižená z partesu. Žádné brutální vraždy, žádný důraz na akční složku vyprávění, žádné bláznivé přestřelky ani nesmyslné zvraty, ale pěkně pomalu, krůček za krůčkem, inteligentně a s grácií k finálnímu odhalení pachatele. Dostane se nám k tomu obsáhlá a delikatesní přehlídka italského Turína, kde se příběh zavražděného architekta Garrona odehrává. Pánové Fruttero a Lucentini mají všechno pěkně srovnané, nikde netlačí na pilu, přesto dokáží udržet napětí a jednoduchými pobídkami doslova malovat podmanivou atmosféru slunné Itálie. Výborně pracují i s postavami, byť jsem si musel chvíli zvykat na neustále skákání od jedné ke druhé, a to jak v hlavní linii, tak ve všech vedlejších. Zvláště na začátku, když ještě neznáte celý obraz, je to docela náročné. Jakmile jste ale uvnitř, nic už nebrání tomu, aby vás příběh pohltil a okouzlil. Děje se tak nenápadně, nevtíravě a polehoučku jako na křídlech vážky, přesto jistě a přesvědčivě. Není to ohromující čtení se spoustou zákrut a jinotajů, je ale solidní, dobře strukturované a dospělé.

Kabuky
09.06.2022 5 z 5

Výborně.


J.F.
03.03.2019 4 z 5

Spíš než detektivní příběh - byť ne špatný! - mě očaroval ten orloj turínských postaviček a lehká, takřka neznatelná, ale všudypřítomná ironie. Skvělý překlad.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Žena na nedeľu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených4x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

italská literatura Turín (Torino, Piemont)

Autoři knihy

Carlo Fruttero
italská, 1926 - 2012
Franco Lucentini
italská, 1920 - 2002