Žena s modrou hvězdou přehled

Žena s modrou hvězdou
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503629/bmid_zena-s-modrou-hvezdou-2pb-503629.jpg 4 56 56

Krakov, 1942. Ela a Sára pocházejí ze dvou naprosto odlišných světů. Sáře Gaultové je sotva osmnáct let a ukrývá se s rodiči v podzemní kanalizaci, kam museli utéct, když nacisté začali likvidovat krakovské ghetto. Ela Szczepanková je osiřelá Polka z bohaté rodiny, která žije jen se svou nenávistnou, s nacisty kolaborující macechou. V jeden osudný den zahlédne Ela pod mříží kanálu Sářiny oči a životy obou dívek se protnou. Vznikající přátelství je ve zhoršující válečné atmosféře vystavováno stále větší zkoušce. Podaří se Sáře přežít válku? A pomůže jí Ela, nebo se naopak vydá ve stopách své macechy?... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (CZ)

The Woman with the Blue Star, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žena s modrou hvězdou. Přihlašte se a napište ho.

boeink
12.02.2025 5 z 5

Příběh dvou dívek v rozdílném postavení, v kanalizaci přežívající židovky Sáry a dívky z bohaté rodiny Ely, které osud svede dohromady. Dívky se zpřátelí a Ela začne Sáře a její rodině pomáhat.
Nedovedu si vůbec představit, jaké hrůzy museli Židé za války zažít, ale je dobře, že o této strašlivé době existuje spousta knih. Přestože ne všechny se zakládají na pravdivých svědectvích, je dobře nezapomínat.

Evaho73
21.01.2025 5 z 5

Žena s modrou hviezdou ma dostala príbehom neobyčajného priateľstva dvoch žien počas druhej svetovej vojny, ktorý je postavený na kontraste medzi životom židovskej dievčiny ukrývajúcej sa v krakovskej kanalizácii a mladej Poľky z privilegovanej rodiny. Uchvátila ma hlavne emocionálna intenzita napätia a odvaha, kde tomu dodávajú punc aj prvky tajomstva a nečakaných zvratov. Výnimočné je aj autentické zachytenie atmosféry vojnového Krakova, ktoré oživuje historický kontext. Hoci je príbeh dojímavý a pútavý, miestami balansuje na hranici predvídateľnosti, čo však neznižuje jeho celkový dopad. Táto kniha je silným pripomenutím o sile ľudskosti a priateľstva v najtemnejších časoch.

janina74
11.01.2025 5 z 5

(SPOILER) Moc zajímavý až neuvěřitelný příběh. Síla mateřské lásky,co mě naštvalo, že díky jedné maličkosti (no až taková maličkost to vlastně neni),se rodina setkala až ve velmi vysokém věku.

Vychází Ticho a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2022

Kniha Žena s modrou hvězdou v seznamech

v Mé knihovně78x