Ženská vydrží víc než člověk přehled
Pavla Frýdlová
Dvacáté století v životních příbězích deseti žen. V této knize se setkáte s deseti ženami narozenými v letech 1917–1939 a s jejich specifickým pohledem na dvacáté století. Každá vypráví svůj život jiným způsobem. Ovšem utkvělý pocit, že všechny životní kotrmelce nakonec zvládnou, je důležitým zdrojem jejich ženské identity bez rozdílu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ženská vydrží víc než člověk. Přihlašte se a napište ho.
Pohled několika žen různého vzdělání, sociálního původu i politického přesvědčení na celý svůj život. Myslím, že podobné knihy by měli doporučovat dětem učitelé dějepisu na doplnění učiva a pochopení vývoje společnosti a dopadu událostí na jedince. Překvapilo mě, jak časté bývalo, dát malinké dítě na výchovu prarodičům.
Kniha Ženská vydrží víc než člověk v seznamech
české ženy rodinné vztahy feminismus socialismus emancipace poválečná doba autobiografie podle skutečných událostí
1988 | Malý labyrint filmu |
2018 | Ženy 60+ |
2006 | Ženská vydrží víc než člověk |
2010 | Ženy v bílém |
2008 | Ženy mezi dvěma světy |
Velmi oceňuji nápad Pavly Frýdlové- zaznamenat vzpomínky a prožitky žen dvacátého století. Jak už bylo v knize vyřčeno, dějiny píší muži, ale žena si mnohdy zakusí velká životní sousta, se kterými se popasuje mnohdy lépe, než nějaký muž.
Konkrétně v těchto příbězích jsem se opět přesvědčila, že muž raději vezme nohy na ramena (příběh Miry a Elišky), než aby se pohnutému osudu postavil.
V knize se promítá generační pohled žen na zaměstnání, výchovu dětí a vzdělání. To vše za stižených podmínek, které doprovázely celé dvacáté století.
Po celou dobu jsem k ženám a jejich příběhům cítila úctu. Výjimkou byl příběh "zaryté" komunistky, který jsem se nutila dočíst, kde místy pěje ódu na setkání s Anežkou Spurnou (intrikářskou funkcionářkou, která se podílela na svržení Horákové), zatímco jí na stěnách visí Gottwald a Stalina...ale i tyto ženy chtějí zanechat svůj odkaz.
Jinak hodnotím knihu velice kladně a přínosně. Kniha není příliš silná, přesto jsem ji dočetla za delší dobu, jelikož mi ji vzala mamka, babička, tchýně :)
Je to zkrátka chytlavé povídání