Ženy odjinud přehled
Pavla Frýdlová
Deset životních příběhů českých cizinek Stejně jako v předchozích třech publikacích Pavly Frýdlové – Ženská vydrží víc než člověk, Ženám patří půlka nebe, Ženy mezi dvěma světy – i v knize Ženy odjinud vypráví svůj osobní životní příběh deset žen. Tentokrát to jsou české cizinky, respektive ženy, které z nejrůznějších důvodů odešly ze své původní vlasti, aby u nás našly nový domov nebo se tu dlouhodobě usadily. Pocházejí z různých koutů světa, buď přijely do Čech (nebo ještě do Československa) studovat a už tady zůstaly, nebo se rozhodly žít v zemi svého partnera, některé k nám přišly po roce 1989 trochu ze zvědavosti a určitě ze sympatií, zejména k české kultuře, jiné si zvolily Českou republiku jako útočiště na svém útěku před válkou či politickým pronásledováním. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ženy odjinud. Přihlašte se a napište ho.
Knihy této autorky mám ráda, jsou autentické a vypovídají o ženách, které jsou něčím zajímavé nebo výjimečné. Můžu doporučit. Pohled cizinek, které dlouhodobě žijí v ČR na vztahy mezi lidmi, na to, že pořád máme vůči cizincům předsudky. A také poznáme různé kultury.
Kniha Ženy odjinud v seznamech
1988 | Malý labyrint filmu |
2018 | Ženy 60+ |
2006 | Ženská vydrží víc než člověk |
2010 | Ženy v bílém |
2008 | Ženy mezi dvěma světy |
Autorka oslovila několik žen - cizinek, které žijí u nás, aby vyprávěly příběh svého života. Společné je jim to, že se ocitly a dlouhodobě žijí v ČR. Osudy jsou to samozřejmě různé. Ze své rodné země se sem dostaly z mnoha důvodů - studium, pracovní příležitost, útěk před válkou, před vydíráním, láska a někdy v různé kombinaci. Společné je jim to, že zde přes veškeré bariéry uspěly. Knížka vyšla v r. 2009, takže číst ji takto s odstupem je zajímavé i pro to uvědomění, kam se naše společnost od té doby posunula.... I když jsou tam popsané útěky před válkou, nejvíce mě zasáhl příběh čínské herečky Lu Jing a to kvůli utrpení, které zažila ve vlastní rodině. Doufám, že se jí zde stále dobře daří.