Nákaza přehled
Guillermo del Toro , Chuck Hogan
Zhoubný kmen / Upírská trilógia série
1. díl >
Byli tu vždy. Upíři. V ústraní a temnotě. Čekali. Teď přišel jejich čas. Během týdne dostanou Manhattan. Za měsíc celou zemi. Za dva měsíce – celý svět. Boeing 777 přiletí na letiště JFK v New Yorku a v pořádku roluje k terminálu, když tu se najednou letadlo zastaví a systémy přestanou reagovat. Všechny rolety v okénkách jsou zatažené, nikde žádné světlo, komunikační kanály utichly. Pozemní personál tápe ve zmatku, než konečně povolá na pomoc tým pro vyšetřování biologických hrozeb. Na palubu letadla vstupuje Dr. Efraim Goodweather, šéf týmu, a z toho, co tam najde, mu ztuhne krev v žilách. Co se děje, naopak dobře chápe Abraham Setrakian, starý pán, který přežil holocaust, pak se stal vídeňským profesorem a nakonec zastavárníkem ve Španělském Harlemu. Ví, že v tuto chvíli začíná válka… Rozhoří se monumentální bitva s vampýřím virem, který zamořuje ulice New Yorku. Doktor Goodweather, ke kterému se přidá Setrakian a pestrá hrstka bojovníků, se musí pokusit nákazu zastavit a zachránit město, v němž žijí i jeho manželka a syn. Vizionářský tvůrce oskarového filmu Faunův labyrint Guillermo del Toro a spisovatel, nositel Hammettovy ceny, Chuck Hogan společně vložili svou fantazii do smělého, epického románu o děsivé bitvě mezi člověkem a vampýrem, který ohrožuje veškeré lidstvo. Toto je první díl napínavé trilogie a neobyčejného mezinárodního vydavatelského počinu.... celý text
Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: 2010 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Strain, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nákaza. Přihlašte se a napište ho.
Řídící věž mezinárodního letiště JFK ztratila s letem 753 z Berlína do New Yorku kontakt krátce po přistání. Přivolaní záchranáři objevili na palubě letadla s výjimkou čtyř přeživších všechny mrtvé. Jediný Abraham Setrakian tuší, co se na palubě letadlo stalo. Do New Yorku dorazilo nejstrašnější zlo, jaké kdy lidstvo poznalo. Guillermo del Toro ve spolupráci s Chuckem Hoganem dali dohromady děsivý příběh v duchu těch nejlepších tradic B-čkových hororů. Použijeme-li filmové analogie, zkombinovali Noc oživlých mrtvol se Stínem upíra a Smrtící epidemií, přidali trochu apokalyptických vizí, nějaké ty historické odkazy, drásající mezilidské vztahy a samozřejmě partu ke všemu odhodlaných zachránců civilizace, a na světě je Nákaza., coby první díl trilogie Zhoubný kmen. Upřímně, docela se povedla, jen kdyby zasáhl odpovědný redaktor a donutil pány trochu text zahustit a proškrtat. Toho hraní si okolo hlavní dějové linie je prostě příliš mnoho a román na mnoha místech ztrácí tempo. Namísto okamžité úderné akce nabídne zdlouhavé vyjasňování si postojů, rodinné tragédie a hlasování o důvěře. Ještě to není ztracená varta, ale má to k ní nebezpečně blízko.
Kniha Nákaza v seznamech
„Démoni se té noci nakrmili a praskali krví jakom klíšťata.“ Guillerma del Tora budem nadosmrti zbožňovať za to, ako mi famóznym Faunovým labyrintom roztrhol srdce. Je to mimoriadne multifunkčný umelec s láskou k hororu a najnovšie si do svojho rozmanitého portfólia pridal ešte aj písanie kníh. No povedzte! Trilógiu o nákaze spolunapísal s Chuckom Hoganom a opäť sa vracia k milovanej upírskej tematike. Už jeho debut Cronos ňou bol v r. 1993 predchnutý, nevraviac o druhom Bladeovi a o Guillermových krásne apokalyptických plánoch na trojku, ktorej odvážny scenár však vyplašené štúdio zmiatlo zo stola a natočilo tú blbosť s Ryanom Reynoldsom a Jessicou Biel. Keď sa to tak vezme, uvedomíme si, že upírska mytológia je prítomná ako keby v celej jeho tvorbe, tu viac, tu menej tlačená do popredia. Ale je tam. V Nákaze prepukla nákaza (ehm) naplno. Je to ako Prekliate Salemu, ale vzniklo to o desaťročia neskôr, takže tvorovia boli odvážnejší a vampírmi nenechali infikovať nejaké trápne zapadnuté mestečko, ale rovno celé USA. Pravdupovediac, celkovo mi to pripadalo značným spôsobom kingovské. Pri čítaní som si nevedel pomôcť. Bolo to napísané zručne a pôsobivo, ale napriek tomu ma to vcelku nudilo, postavy ma nebavili a čo sa deja týka, pravdupovediac mi to pripadalo ako moderný remake Draculu a práve Prekliatia salemu, akurát aktualizovaný na 21. storočia s tomu odpovedajúcimi vychytávkami. Deti noci tu vystrájajú hnusné veci, ale proste mi to napriek snahe pánov spisovateľov pripadalo ako priemer. Na mňa kniha najlepšie fungovala v „poviedkových“ momentoch, kedy sme „len“ sledovali, ako sa postupne „epidémia“ šíri mestom, domami, jednotlivými bytmi, ulicami, ako zlo preberá čoraz mrazivejšiu nadvládu nad mestom, pričom kompetentní plus-mínus nič ani len netušia (a opäť: komu to pripomína Prekliatie Salemu?). V týchto okamihoch som si veľmi pochvaľoval a vravel som si: „uhm, uhm, uhm“. No ale spravidla o dve tri strany neskôr sa to opäť prepadlo do letargie. A také je aj moje hodnotenie. V sérii nebudem pokračovať.