Znamení neznámého: Rozhovory o spiritualitě přehled

Znamení neznámého: Rozhovory o spiritualitě https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476759/bmid_znameni-neznameho-rozhovory-o-spiri-pkg-476759.jpg 4 59 59

Rozhovory s těmi, kteří hledají, co nelze nalézt, a nacházejí, co nelze hledat O Česku se tak často mluví jako o ateistické zemi, až se z toho stalo klišé. Vedle nás však žijí lidé, jejichž životy hluboce proměňuje spiritualita. Někdo čerpá z křesťanské mystiky, jiný jezdí do amazonského pralesa, další medituje na půdě. Cest je mnoho, v cíli se však spojují. Kniha nehodnotí prostředky, ale zprostředkovává příběhy těch, kdo se rozhodli hledat Boha na vlastní pěst — a nalezli druhé. Kněz tvrdí, že Bůh není jen v eucharistii, ale také v diktafonu na stole. Zpěvačka, že věčnost se jí kdysi otevřela mezi dvěma řádky Rilkovy prózy. Básník, že umývání mísy ve dřezu se může stát zjevením. Tajemství nakonec není ničím záhadným — věčnost je teď a tento svět je tváří Boží. Spisovatel Jan Němec vystudoval religionistiku a novinář Petr Vizina teologii. V této knize spojili síly, aby přinesli několik autentických svědectví vnitřní proměny, která je jedinou skutečnou proměnou světa.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Znamení neznámého: Rozhovory o spiritualitě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Tilte
24.03.2024 5 z 5

kazdy rozhovor me zaujal, nektery dojal a vsechny me velmi potesily. zadna vata, perfektni zpracovani, panove, diky!

Chesterton
11.12.2023 3 z 5

43 ______petr vacík

"U tebe doma sedí na poličce soška Buddhy pod Kristovým křížem. Leckterého křesťana by takový obrázek uvrhl ve zmatek, že montuješ různá náboženství dohromady. Co bys na to řekl?

Že součástí řeholních pravidel jezuitů je kromě historické verze ze šestnáctého století také verze moderní, jakási formulace principů našeho řádu v současném kontextu. A v té moderní verzi je napsáno, cituji, že se musíme „snažit obohacovat vlastní spiritualitu duchovními zkušenostmi, mravními hodnotami a teologickými a symbolickými projevy jiných náboženství“. Jenomže když máš doma Buddhu meditujícího pod křížem, který je tím jeho stromem probuzení, tak sice děláš přesně to, co je napsané v řádových pravidlech, ale někdo méně znalý se urazí. Ale já si myslím, že my pod tím stromem meditujeme všichni.

Dává smysl ty symboly míchat?

O mezináboženské tematice platí: Čím jsi povrchnější, tím větší vidíš rozdíly a vzdálenosti. Čím víc jdeš do hloubky, tim spíš zjistíš, že jde o kontinuum. Proto ta věta v našich jezuitských pravidlech, že máme učinit poklady spirituality jiných náboženství součástí pokladů naší vlastní spirituality. Ta se na to dívá z té hloubky. Jen fundamentalista nikdy nepřijme do svého prostoru posvátný předmět jiného náboženství."

Za mě to úplně nejsou rozhovory pro hledající, protože velká část respondentů mi připomíná Palánovy Samotáře.
Pokud ovšem někomu tato kniha pomůže vytrvat nebo najít cestu ke Kristu - splnila svůj účel. Ale moc tomu nedávám :o)
Pro mě to bylo zbytečně chaotické a taky trochu smutné jak často a kudy všude v křesťanské Evropě bloudíme.
A ANO "Na dně každé lásky je Bůh."
3/3


bee88maja
03.05.2023 4 z 5

Chceš-li najít Boha, tak nehledej. On si Tě sám najde. Filosofické drama na pozadí hledání a popírání nejen Ega, neboť čím vším můžeme být, když jsoucno rozptýlené do miliontých hvězd, buněk, atomů, kvarků a menších částic - jednoduše popřeme?

In nomine Patris et Filli et Spiritus sancti. Amen.

Duch, duše, jsoucno, pestrobarevnost myšlení, myšlenky, vzduchoprázdno. Teď a tady. Kouzla, mystika. Čaroděj. Dobroděj. Přijetí.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

03.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Znamení neznámého: Rozhovory o spiritualitě v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených3x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst88x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

rozhovory duchovní život spiritualita

Autoři knihy

Petr Vizina
česká, 1967
Jan Němec
česká, 1981