Znamenitá mrtvola přehled
Agustina Bazterrica
Když Agustina Bazterrica v roce 2017 zvítězila se svojí mrazivou dystopií v prestižní literární soutěži Clarín, jistě netušila, že se děj její knihy zanedlouho částečně stane skutečností, a její román tak získá na aktuálnosti a naléhavosti. Svět se nevratně změní ve chvíli, kdy se objeví smrtící virus, který přenášejí zvířata: od divoce žijících po domácí mazlíčky, všechna musí být utracena a jejich maso už se dál nesmí jíst. Vlády čelí situaci drastickým způsobem: uzákoní chov, porážku a konzumaci lidí. Kanibalismus se stane součástí každodenní reality a společnost je rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří maso jedí, a ty, jejichž maso je konzumováno. Marcose Teja, provozního ředitele v mrazírnách Krieg, opustila po smrti malého synka manželka a on žije jen prací, kterou nenávidí a dál ji dělá jen proto, aby mohl svému otci trpícímu stařeckou demencí hradit pobyt v luxusním geriatrickém centru. V den, kdy dostane darem mladou ženu, „samici“ určenou na chov pro maso, se jeho mysl vydá na nebezpečnou cestu, která ho temnými zákrutami dovede až do situace, jež je těžko představitelná i pro členy společnosti tak zvrácené, jako je ta, v níž je nucen žít. Dá se vůbec hovořit o nějaké lidskosti, když musí být zemřelí zpopelněni, aby nebyli snědeni? Kým je vlastně ten druhý, jsme-li tím, co jíme?... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2022 , FobosOriginální název:
Cadáver exquisito, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Znamenitá mrtvola. Přihlašte se a napište ho.
Tak nějak nevím, co k tomuhle říct. Nic tak nechutného jsem do teď nečetla. Nechápu, jak se někdo může vyžívat v takových "prasárnách" ještě v souvislosti s člověkem. Jediné, co mě drželo ve čtení, byla naděje toho, že alespoň někdo v té době, měl srdce na správném místě. O to hůř jsem dočítala konec, kdy se všechno obrátilo úplně vzhůru nohama. Takový konec jsem opravdu nečekala.
Když jsem zjistila, o čem tato kniha je, vyděsilo mě to a možná i trochu znechutilo. Říkala jsem si, že tohle určitě číst nebudu. Pak se ale začaly množit pozitivní i rozporuplné recenze a přirovnání k Orwellovi a má zvědavost se zkrátka nechala ovládnout.
Tohle ale rozhodně není Orwell. Nenajdete zde propracovaný dystopický svět, jedná se spíše o takové epizodky, vhled do alternativní reality, která by však byla možná. A na své si zde přijdou také milovníci nechuťáren, o tom žádná.
Přesto se zde objevuje hned několik důležitých myšlenek, o kterých je třeba mluvit. Ať je to ochota či neochota lidí přizpůsobit se realitě či obětovat něco ze svého pohodlí pro druhé. Jak daleko vlastně lidskost sahá? A existuje vůbec? Kde je ta hranice, co je ještě přípustné a co už ne? Také to můžete srovnat s tím, jak zacházíme s konzumací masa v našem světě, byť se samozřejmě nejedná o lidské maso. Narazíte zde v plné síle na lidskou přetvářku a cenu, kterou jsou lidé ochotní zaplatit za to, co chtějí. Co z nás tedy vlastně dělá lidi? No můžu vám říct, že mi z poslechu nebylo vůbec dobře a rozhodně se ke knize už nevrátím, jednou stačilo. Není to příběh, který vám převrátí pohled na svět, ale rozhodně stojí za to, abyste ho nepřehlédli. Audiokniha a její interpretace vám navíc krásně dokreslí povahu hlavního hrdiny, ke kterému jedinému se snažíte hledat si nějaké sympatie, protože k nikomu jinému to zkrátka nejde. Otázkou ale zůstává, jestli je to vůbec možné a co to o vás vlastně vypovídá, pokud se vám to podaří...
Poslední žebříček, kterým uzavřeme rok 2023, je tady!
07.02.2024
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)
01.09.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Vím, že až umřu, někdo prodá moje maso na černém trhu, někdo z těch mých hrozných vzdálených příbuz ných. Proto kouřím a piju, aby mělo moje tělo hořkou pachuť a aby si mou smrt nikdo nemohl vychutnat.“
„Někdy musí člověk na bedrech nést tíhu světa.“
Kniha Znamenitá mrtvola v seznamech
v Přečtených | 2 126x |
antiutopie, dystopie, kakotopie kanibalismus argentinská literatura pandemie virové nákazy hispanoamerická literatura postapokalyptická sci-fi
Snad nikdy jsem na nějakou knihu neviděla rozporuplnější recenze, než na Znamenitou mrtvolu, která se na pultech @knihydobrovsky objevila před dvěma lety. Nebudu lhát, zaujala mě zajímavou obálkou a v knižním světě určitě není nikdo, na koho by v té době alespoň jednou nevykoukla.
S čtením této dystopie jsem dlouho otálela, ale když se mi díky @stafety.rachel.roo naskytla možnost připojení do štafety, šla jsem do toho.
“Svět se nevratně změní ve chvíli, kdy se objeví smrtící virus, který přenášejí zvířata: od divoce žijících po domácí mazlíčky, všechna musí být utracena a jejich maso už se dál nesmí jíst. Vlády čelí situaci drastickým způsobem: uzákoní chov, porážku a konzumaci lidí.
Sledujeme příběh Marcose Teji, provozního ředitele v mrazírnách, který prochází manželskou a tak torchu i existenciální krizí, takže žije jen prací, která se mu hnusí. Jednoho dne mu ale takovou samici přivezou jako dar a jeho svět se v tu ránu obrací úplně jiným směrem.
Není pro mě zvykem, abych byla ve štafetě na některém z posledních míst a znovu jsem si připomněla proč. Upřímně, poznámky některých štafetářek mě přiváděly k šílenství, jako by ani netušily, do jakého příběhu se pouští a z všeho šly do mdlob.
Na druhou stranu nemůžu říct, že bych byla nějak přehnaně pohoršena. Kniha mi dala přesně to, co jsem od ní podle anotace a recenzí předpokládala.
“Kanibalismus se stane součástí každodenní reality a společnost je rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří maso jedí, a ty, jejichž maso je konzumováno.
Příběh byl velmi čtivý, kapitoly krátké, což mi osobně vyhovuje a knihu jsem měla přečtenou ani ne za víkend. Chtěla bych tak ještě jednou moc poděkovat Rachel za tuhle příležitost, protože jsem si rozšířila obzory a jak jsem byla ke knize skeptická, nakonec mě čtení opravdu bavilo.