Zpěvy rolnické a pastýřské přehled

Zpěvy rolnické a pastýřské
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173181/bmid_zpevy-rolnicke-a-pastyrske-173181.JPG 3 9 9

Zpěvy rolnické jsou naučná báseň o čtyřech knihách, jež pojednávají o polních pracích při pěstování obilí, o ošetřování ovocných stromů a vinné révy, o chovu dobytka a o včelách. Do věcného výkladu jsou vplétány krásné epizody, jako chvála Itálie, chvála vesnického života, popis koňských závodů, zápasu býku, nebo dobytčího moru. Do poslední knihy je vloženo vyprávění o zahradě koryckého starce. Zpěvy pastýřské jsou sbírka deseti nevelkých básní idylického rázu, zvaných eklogy. Polovina z nich líčí skutečný život pastevců, v zbývajících pěti básních vystupují v rouše pastýřském Vergiliovi současníci - politikové nebo literáti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zpěvy rolnické a pastýřské. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

ArkAngel
17.04.2024 3 z 5

Číst veršovaný rady pro rolníky bylo vlastně i zajímavé, byť v nich asi nevidím takovou krásu, jakou bych měl. Nejsem úplně fanda lyriky, vesnického života a popisů stereotypní práce, takže to nebylo čtení úplně pro mě, ale taky chápu, jaký dopad dílo tehdy muselo mít. Výpravné Aeneis mi ale přesto přišlo lepší.

Kopretina
05.10.2020 2 z 5

Knihu jsem jen proletěla. Návody, jak co pěstovat a chovat s ohledem na božstvo. Verše jsem nenalezla.


sika444
29.09.2020 2 z 5

Zpěvy rolnické mají určité kouzlo. Zpěvy pastýřské (s výjimkou 4. eklogy) se svým sentimentem a stále se vracejícími motivy působí opravdu odtažitě. Proroctví o narození dítěte je pozoruhodné, a když je člověk čte bez komentáře, snadno je vztáhne na narození Krista. Jsem rád, že to mám za sebou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zpěvy rolnické a pastýřské v seznamech

v Přečtených13x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x