Zvuky probouzení přehled
Petr Třešňák , Petra Třešňáková
Kniha manželů Třešňákových vypráví příběh výchovy dcery s autismem spojeným s mentální retardací a vážnými projevy chování. Není primárně svědectvím o autismu, ale spíše o hledání rovnováhy v extrémně náročné životní situaci a vnitřním vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte. Rodiče dnes čtrnáctileté Dorotky čtivou formou reflektují vnitřní proměnu, kterou jim roky nepřetržité péče přinesly, zachycují kouzelné momenty života s atypickým dítětem i děsivá dramata jeho neklidu a sebepoškozování. Text, v něž se prolíná perspektiva otce a matky, střídá vyprávění o každodenních situacích s psychologickou a spirituální reflexí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zvuky probouzení. Přihlašte se a napište ho.
No páni. Kniha ve mě zanechala velmi hlubokou stopu. Pana Třešňáka mám načteného už z Respektu a vždycky se mi jeho témata a styl psaní líbily. Teď je v tom navíc ještě hodně osobní a emotivní roviny. Smekám před oběma manžely, jak to všechno zvládají a staví se k tomu.
Kniha Zvuky probouzení v seznamech
Psychologie a poruchy mozku mě zajímají už od studia na střední škole a o autismu jsem od té doby přečetla hodně knížek a shlédla i pár filmů. Film Děti úplňku, který předcházel knize Zvuky probouzení, jsem si po jejím přečtení pustila znovu, protože tomu výbornému textu schází ilustrace. Chyběly mi i zmínky, jak ten těžký život snášely v dětství starší sestry postižené Dorotky, jak ony se v těch vypjatých chvílích chovaly a jak je přijímaly. O tom je sice krátká řeč ke konci knížky, ale v jednotlivých kapitolách se mi rodina jeví neúplná. Taky, ač chápu důvody, mi vysvětlování a vlastní omlouvání příklonu ke spiritualitě a modlení a šamanským kejklům přišlo zbytečné.
Respekt jsem kdysi pokládala za kvalitní časopis, ale zhrubnul a zkazil se. Jak asi vychází autor s Jiřím X Doležalem?